Wok The Talk...

Monday, January 31, 2011

Retirement Plan


Too early for Retirement Plan?

Nowadays, we often talk, laugh and jokes about it. It's the best topic. In fact, we even plan it to be this way or that way. I told my husband I don't mind go to an old folks homes when I'm no longer capable of taking care of myself. I want to have a happy life till the end.

As usual he would say, No lah we will be together as long as we can and party all the time, right till the end!..hahahahahahha...party tupperwarelah!


What so taboo talking about getting old? I don't even think talking about death is so taboo either. One day everyone of us will cease, be gone and dead. A heavy subject that most of us trying very hard to ignore. Yet, it will come to you whether you like it or not. Embrace old and pump warm energy in your heart.


Both of us are getting older by day. We're getting forgetful and smile at every little mischief and jealousy. In facts, it's the best time of our life. Some old people claim that they fart more with increasing age! Oh we just have to admit that! We both get away with it, in such a stupendous, fun filled, life changing joy! LOL

What else we been looking forward, Next? It is just so amazing what old people get away with. They get free coupons, special discounts, free sit whilst using public transport, cutting line and saying whatever comes to mind. WHAT a Life!

"Life is like a piece of chocolate, So make it sweet and tender"

I pray to Allah to grant both of us good life, as the life in the Hereafter is eternal and lasting compared to this temporal world. 

Ikan Terubuk masak Pindang


Lama carik ikan terubuk teringin sangat nak makan masak pindang nih. Pindang dan Singgang adalah dua lauk berbeza dalam keluarga kami, kalau lauk singgang kami namakan lauk singgang laut...pindang masak darat....hahaha kelakar lah kan. Setiap keluarga mesti mempunyai kamus bahasa tersendiri.

Waktu tercari-cari ikan nih...dalam hati berkata kalau takde terubuk ada ikan parang pun jadi. Kebetulan kami suami isteri orang bugis...masakan ibu kami hampir serupa...dan kami membesar pun cara yang agak sama... so die-die wanted this ikan lah. Alhamdullillah dapat juga rezeki.

Tapi bila nampak ikan terubuk nih teringat pulak kat Arwah ibu-ibu kami yang telah berpulang. Al Fatihah Mak-Mak dan Abah-abah semua...

Tanpa berlengah hari ini Mak congak-congak camne ek arwah Mak tu masak pindang sedap dengan ikan terubuk nih?...Mak nih ada sikit malas nak call my kakak-kakak or kakak-kakak ipar...takut kang meleret-leret pulak berbual pasal mende lain. Nak check kat internet semua pindang depa lain-lain... mungkin ikut negara asal mereka...

Masak pindang arwah Mak mmg lain sangat ada kaler cam oren-oren berampas dan sangat sedap...Mak nih seboklah imbas kembali camne arwahnya masak dulu....mcm tv dekat mata nih...yelah dulu kita tak di suruh masak arwah abah tu tak bagi nak air tangan ibu juga masak untuknya...kita tulung jerlah potong itu potong ini...tup tup cam Dah dapat lah!

Resipinya
5 biji lada merah
segengam tomato ceri (tomato biasa pun ok)
3 biji bawang kecil
sedikit halia
sedikit lengkuas (optional)
sedikit kunyit hidup
(di kisar semua bahan di atas ini)

Serai di titik
sedikit serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
lada sula

Tumis semua bahan di atas tadi sehingga naik wanginya dan pecah minyak lalu masukan serai yang dititik. Masukan ikan dan masukan setengah cawan air...tanak sehingga agak pekat. Kelemakan ikan terubuk membuat kuah pindang bertambah lazat...mengalahkan ikan yang lain.

Aromanya naik semerbak dan suami ku makan sehingga menghirup dia kata sama cam arwah mak kita punya...ya ampun langsai makan gan nasi panas-panas...habis ikan nih kita berdua sahaja yang mengerjakannya... budak-budak mana reti makan ikan bertulang nih....alhamdullillah kenyang somi ku ke kerja...terubat jiwa rasa nak makan lauk pindang amin... hahahahahhah

Sunday, January 30, 2011

Chilli Crab

Tadi pergi pasar apek pasar panggil Mak ....nyonya mali-mali... wah ada balang mau bagi sama lu Mak ingat angpow ke apa?...fat hopelah kan hahahahahahhaha... Nah ini tomato celi lu manyak suka sama lada manyak-manyak lu boleh masak... alhamdullillah... Acek banyaknya? (eksyen malu ler pulak tu)...lu ambiklah esok wah ada manyak lagi...ini wah kasi sama lu arr...Ya Allah rezeki terimakasehlah apek...dalam hati* wah nak cakap sayang sama lu pun tak bleh...nanti lu ingat wa apa pula...hahahahahahha...Mak balik gan anak dara mak terkekekekekekke... ketawa kelakar lah kan...

Apek ikan pulak teriak Nyonya lu mau ikan busat esok ada wooo baik punya... Lu latang pagi wa kasi simpan sama lu... Wa mau makan itik ini hali laya lah apek...ikan wa takmoh... hahahahahhaha gelak-gelak gan Apek silonok wooo... Mak beli udang besar sekilo dah bayar mak berlalu... Teha kata semua Apek gurau gan Mommi... hah yelah babah nko kan dah kata Apek taxi pun suka gan Mommi... nihkan pula Apek pasar tiap hari nampak Mommi...


Oklah tu citer kelakar jerr... hari nih Mak masak chilli crab... Bapak gan anak-anak mintak. Everybody has their very own version of chilli crab...so am I.

Ingredients
2 big Crab
(mak kukus sebab dia masih terkedek-kedek mak ngeri lah nak takik)
1 cawan tomato ceri
6 lada hidup
2 sudu besar sos tiram
4 garlic chopped
1 big onion chopped
salt and pepper
1 tbsp sugar optional (kerana tomato agak masam)
1 cube stock chicken knorr
1/2 inch ginger chopped
1 egg whisk
parsley chopped

As usual ini sebenarnya masakan ulangan but changes are made due to too many tomatoes dan lada yang  Mak dapat. Setelah di kukus less than 10 minutes (kalau ketam renjong mak goreng di minyak yang panas instead of kukus)... Mak cuci ketam lalu potong dan ketuk agar senang di makan oleh anak-anak. Babah dia takpe ada gigi dinosaur budak-budak nih susah sikit kalau makan ketam...nanti kita yang kene mengelola penat arr...

Mak blender halus tomato dan lada tadi. Mak tumis bawang besar dan bawang putih sehingga wangi, Masukan sos tiram kemudian masukan paste tomato dan lada tadi tumis sehingga cantik menawan kalbu naik baunya...masukan halia. garam. gula. stock chicken dan pepper secukup rasa...masukan ketam gaul rata. Yakin masak barulah masukan telur yang telah di pukul dengan lemah lembut gaul lagi sehingga rata.

Penat ya? Main rata-rata jerr...hahahahhaha last nak makan taburkan parsley buat petik gambar ...tu style Mak lah...takde Parsley kang gambar tak molek...hihihihi Siap mamam gan nasi panas NYUM!

P.S.I Love you: Rasanya lebih enak dari mengunakan tomato sos...tak caya cobalah...sehingga menjilat ketitisan akhir suamiku makan kuahnya... cecah roti lagi...

Saturday, January 29, 2011

Potato Casserole ala KualiBuruk


It's a simple one dish meal that I could ever think of. I was having a headache and terrible mood swing. So this will be the best dinner meal for my family.

Ingredients
4 large boiled potatoes (30 minutes)
Few shrimps peeled
2 big tomatoes sliced
100g minced beef
1 large onion peeled and diced
4 garlics diced peeled and diced
Salt and pepper
chopped parsley

Sauce
1/2 cup milk
2 tbsp butter
2 sliced cheddar cheese
2 whisked eggs

Four boiled potatoes peeled and sliced to thin strips. Saute mince beef with onions and garlic for 2 minutes. Layer potatoes sliced and cooked minced beef with sliced tomatoes and shrimps.

Bring the milk to boil with butter and slice cheddar cheese for few minutes only. Whisk eggs and mixed together with milk and poured over onto layered potatoes, seasons with salt and pepper and bake for about 30 minutes at 175ºC.

Penyakit 'M' melanda hebat...


Bila saya datang angin kus kus nih...semua saya pegang macam tak menjadi... pergi pasar pun balik berlenggang mak limah sayang.... balik satu apa pown tak beli...hahahahahhahaha...

Lalu akhirnya, saya gorenglah Kway Teow tak cukup bahan nih...kasihan anak beranak makan tanpa banyak soal...hahahah Sedap mom! kata anak bujang...Umie tak makan?...terus terang saya nak makan pun malas...ntah dah bape sehari dua nih saya tak lalu sangat nak makan...tulah ada hati kunun nak diet...kalau angin malas nak makan...jawabnya makan angin jerlah sampai kembong!...semua malas...nak suap ke mulut pun malas...

Kway Teow Goreng
500g Mee Tiau Kasar
20 sen taugeh
1 tbspn cili paste
1 tbspn sweet black sauce (kicap)
1 tbspn black pepper sauce
4 garlics chopped
1/2 inch of thin sliced ginger
Fish cake sliced
1 red chili sliced
1 egg
Tumis bawang putih, lada kisar, kicap, sauce black pepper dan semua bahan tadi gaul rata bersama mee tiau dan taugeh tadi, masak jangan terlalu lama nanti hancur mee iau tersebut. Last baru masukkan telur sebiji dan kacau rata.

Last cakap gan babah...bah beli barang dapur bah...sib baik lah somi tu dah paham benar...seminggu nih dia ambil cuti jerr...yelah dia tengok kita nih cam melilau jerr...so dia ambil cuti tulung itu tulung ini...seksa dah tua2 masih ada lagi PMS nih... Penyakit Musuh dalam Selimut rasanya kan macam nak baring jerr berangan dengan hero hindustan lari-lari keliling pokok menyanyi dan pakai baju sari kilau-kilauan joget-joget jerr...

Pabila malam menjelma..semua otot macam mengeluarkan kuasa mejik... di urutkan otot-otot yang mengeras nih... seksa jadi orang pompuan nih...

Malamnya pikiran lagi nak masak apa ya...so Masak mee bakso pulak...

Umie kita makan mee tiau jer ke hari nih, nasi takde?..Hah? uwakakakakakakkakakakak

Umie lupa lah...tadi lunch makan apa?...uwakakakakka kasihan tapi kerana dah masak...sang somi tu makan jerlah...sedap katanya tanpa banyak rewel...si dara gan bujang pun makan...tetiba adek tanya tommorow Umie tak masak nih lagi kan?...hahah Phobia dah bebudak gan mee tiau nih rupanya...tulah babah sape suwuh beli sekati mee tiau! Babah juga yang salah...LOL


Similarly, I cook almost the same thing with the same ingredients. The first dish is a quick stir-fry whereas the other with soupy base. the difference only with the added of meat ball and fish cake...hahahahah enjoylah kan...

Friday, January 28, 2011

Lost in flight...


Its soooooooooooo ssssss.... ermmm better not to say it out loud... well it's nice, captivating and awesome!... I stop to get a good sight of it.... and that nyonya took so long to do her prayer... rasa macam nak suruh 'nyonya tepi please...please I beg you...please!!!...' tapi malu nak bersore yelah orang tengah semanyangkan... hahahaha..

Taken at an Indian Temple but why do chinese do their prayer there? I oso dunno leh... no idea.

Actually, I lost my way... my hubby kept text-ed me? His texts distracted and got myself confused, but I dare not tell him that I had lost my way... else he will panic and I will panic!... if he gets even more panicky, definitely I will get even more nervous... ahhh later I blurrr like sotong!

So, I relax jalan-jalan sambil terjengok-jengok sana dan sini eksyen macam tourist-lah kan... niat di hati naklah ambil gambar banyak-banyak tapi macam malu gitu yelah sensorangkan... nak keluarkan camera pink Mak pun rasa cam aishhhhhh malew sangat.... Orang semua keluarkan camera canggih... Mak camera ciput pink karer nih terlalu sweet amat.... hhihihihihi

Masa Mak tongah dok petik gambar di atas tu pun Mak tersipu-sipu malu... dalam kemaluan...bahu Mak di cuit. Oh Mak Nko! terkejut Mak hampir terjerit.... ada seorang lelaki Melayu menegur Mak... 'Kak...kakak tahu tak mana Fortune Centre?...' Gulps!!... nak tercokik Mak... Mak pun dah tersosat dek encem woiii... nko tanya Mak pulak... uwahahahaha

Terus dia sambung lagi, 'Saya park kereta tadi kat Fortune Centre, lepas makan saya lupa pulak ramai sangat orang saya dah blurr....' dalam hatikan Mak macam nak terkekekekke gelak, yelah orang sesat tanya orang sesat juga...uwahahahahahhaha tapi Mak menten cool lah kan...jaga keharmonian mangsa sesat.

Lalu Mak pun khabarkan sebenarnya Mak pun sosat!..Hah nko berderai kami ketawa... dalam ketawa tu mata Mak nih memang tak lepas tengok mende ala kat atas nih... Si teruna nih pun bersore... 'Encem juga ya mamat hijau nih kak?' hah sekali lagi berderai kita ketawa... So I said to him mende ala nih menghayalkan kita tu pasal kita menyosat tak dapat carik jalan pulang... kami gelak sampai berair biji mata kami...


Yelah nak Chinese New Year Bencoleen Street penuh dengan rakyat jelata berbangsa tionghua membeli belah... berpusu-pusu manusia nak semayang dan sekaligus menyopping. Justeru para tourist berlambak membanjiri kawasan, sebok nak potik gambar di sana sini... dalam kesesakan dan kehiruk-pikukan keadaan memang terasa lemas sehingga kekurangan oxygen mengalir di otak maka sukar untuk berfikir secara waras...


So, Mak beli aiskrim dan makan... sambil menikmati susasana permujaan buat seketika. Manakala teruna tadi telah meneruskan pencarian kerana harus pulang bertugas. Selepas aiskrim habis Mak tolan dengan sukahati, somi mak call pula.... 'Mana Umie?...lama nah nak sampai rumah? Sesat ek?'...hahahahahah yelah aku sosat lah nih...lalu di usulkan ambil taxi dan terus pulang...


Dalam perjalanan pulang Mak tetiba terasa...best juga menyosat, lama rasanya Mak tidak pernah keluar tanpa keluarga selain bertugas...dan hawuskah Mak bikin kerja itu lagi? Dan pasti kali ini akan Mak potik seberapa banyak gambar... hey-hey! Tapi kene kumpul tenaga dalaman dulu... and all I need is courage!

Sayur kobis


Memang ada niat nak diet kerana dah tua nih kalau gemok mmg susah nak bergerak bebas...goreng sayur kobis dengan hiris lada, tumbuk udang kering serta bawang putih. Goreng ikan terubuk garing-garing lagi... with sambal belachen!... Hah kau makan nasi bertambah dan berkoyan... hancussss diet ku... diet ke?... hahahahahhaa

Sebenarnya tak payah diet lah... lagi kita nak diet lagi selera kita mengila habis. Macam bulan puasa otak nih di hantui oleh makanan dan masakan idaman sahaja.... hahahahahaha last terbungkus diet...

Nih nak citer sikit pasal makan luar..ituhari ada teman datang kami di ajak makan di BaliThai...aduhai ingatkan sedap... seafood platternya cuma ada dua ketul udang sederhana besar, seekor sotong di grilled dan ada pulak beef dan ayam...semua dia campur aduk...ya Allah... then makan beehoon beef noodles dia hanya mengunakan meatball yang macam mak selalu masak mee bakso dan kuahnya bukan sedap sangat tau akhirnya pun kami tak habis makan... banyak lagi terbuang semua makanan itu.

Sebenarnya dah lama Mak tak gi BaliThai nih memang bukan selera Mak lah... rasanya masakannya macam instant jerr... Harganya ya Ampown tak berbalaoi dengan masakannya... mmg rogilah kan.. dengan harganya sebegitu, Mak rasa kalau pergi pasar boleh makan sekeluarga untuk dua minggu lamanya ... balik dalam perjalanan otak Mak dah pening satu macam mual tekak gan perot memulas... akhirnya Mak termuntah2 dan seharian tak bleh bangun kerana muntah tak habis... ada racun kah?hahahahahhahahahahahha....

... mmg seriklah Mak pangkah BaliThai dari senarai kehidupan kami... Somi ku kata memang kita di takdirkan tidak boleh makan di laur sana... hahahahahahahha hawuslah kita makan di rumah sahaja... sudah menjadi satu sumpahan keramat... poket pun safe uwakakakakakakakakakka....

Thursday, January 27, 2011

Diet Sempoii Menjadi Pilihan...

Kesinambungan dari entry sebelomnya...Mak rasa mak kene diet juga lah...walaupun somi Mak nih tak kisah asal Mak sehat tapi Mak tak sedap hatilah....Yelah setiap suami idoklah mahu kecikkan hati kita...kalau kita dah kecik hati merajuk kelaparanlah dia nantikan .... kita pun kenelah paham-paham sendiri...

Semalam Mak buat sedikit research mengenai bermacam jenis diet...hailah bab makan Mak takleh compromise Mak suka makan sedap!...Bab berpeloh nih Mak sikit melekit lah...sebab Mak feel the worst kalau Mak berpeloh tak suka lansung...

Akhirnya Mak jumpa cara diet yang sesuwai dengan jiwa rega Mak...tanpa perlu nak buang duit beli minuman tonic berwarna hijau kah? ...pergi Gymkah?...lari2 kat tengahjalan kah?...Mak hanya perlukan surrounding yang conducive gitu...Keselesaan peribadi adalah penting!

Sebagai permulaan dan percobaan yang pertama,  Water Diet...UWAAAAA Mak suka!!! Mak memang susah nak minum air...makanya hawuslah Mak minum air gitu...



1. Water suppresses the appetite …
People who drink more are proven to feel hungry less often, as water makes a good appetite suppressant.

2. Water helps to reduce cholesterol …
Water has a drastic impact on cholesterol, and will reduce the levels in your body. This should help you slim down much faster.

3. Water helps to tone muscles …
If your muscles are dehydrated, you won’t see any toning, no matter how much exercise you do. Up your intake in water and you’ll see a difference fast.

4. Water is necessary for proper digestion …
The digestive system requires so much fresh water a day to work, and if you are short of this, you will feel bloated and tired.

5. Water helps the liver to function …
The liver metabolizes fat, which is very important when you are trying to lose weight. However, it requires a lot of water to do this successfully, and if it doesn’t have enough, it will just store the fat.

6. Water helps soothe digestive problems …
If you are suffering from digestive troubles, try drinking a few glasses of water. This should help jump start your system again, as lack of water will cause the entire process to stop.

7. The right amount of water causes the body to stop retaining water …
If you usually don’t drink enough, your body will have retained water to make up for it. This water retention can add pounds to your weight, and make you seem very bloated.

8. Water stops you confusing hunger and thirst …
It can be very easy to think you are hungry when in fact you are very thirsty.

9.  Water moistures the skin and makes it more radiant and supple …
All the super models are known to drink about 68 ounces of water per day to make sure their skin is hydrated and looks its best.  With the weight loss your skin will go through a lot of changes too and it will desperately need a lot of liquid.

10.  Water washes the toxins out of the body …
Being in a good health is vital if you are trying to lose weight.  And nothing does it better than drinking water.  It washes out the toxins, making your body “cleaner” and healthier.  Which is a very important condition under which your body will be able to restore its balance and get into shape.

Experts recommend drinking 2,200 ml (68 onz) of water a day, for a woman with an inactive lifestyle. That is about 9 glasses of water, which you should easily be able to fit into your day. After all, it’ll help you lose those last pounds…

Doakan Mak supaya berjaya di lapangan sukan diet yang Mak ceburi ini...nanti Mak continue mlm sikit..nak gi jumpa my indonesian fwens yang berkunjung ke sini...Daaaaaaaaa!

Wednesday, January 26, 2011

Bukan tak pernah exercise. Tapi...

Ituhari bila Mak timbang kati Mak terkejut berok...berkati-kati dah Mak ropanya...terus Mak terjelepok tak percaya mana mungkin?... impossible!

Sekali babah kata dacing tu dah rosak tambah 10 kg dengan sukahati...kuss mangat hampir Mak nak terpocot jantung bergegar perot Mak ketakutan yang teramat....minus 10 ok lagi lah tapi Mak tetap bukan tahap slim macam model...Mak mmg kene kurangkan juga babat Mak nih...

Bila tengok rancangan KBS-Korea Vitamin lagilah Mak berligar berpusing paler otak Mak...ia mengenai wanita dan lelaki yang telah mencapai usia 40 ke atas berisiko tinggi...berbagai cara diet di kenal pasti dan cara exercise yang di usulkan kerana ramai yang bulat mengalami diabeties, hypertension dan penyakit kronik yang lain... ya Allah seramnya.... jauhilah kami dari segala penyakit.

Akan Tetapi?....Mak nih memang jenis malas sekali nak exercise...dari sekolah dulu pun Mak tak pernah nak kejangkan otot...dah tua lagilah MALASnya!
  

Dulu ada juga geng ajak exercise yakni kita ber-aerobik secara berjemaah terkinja-kinja...pakaian aerobic memang kene stylo almaklumlah sifat compete gan yang lain...hahaha biasalah nak glamer lebih dari exercise...kelam klibut juga nak ikut steps last berdiri tegak jerr Fehnat weiii. Yang tidak boleh harap langsung lepas aerobik jerr balik kelaparan gila telan KFC sampai tiga ketol!...Ya Ampownnnn camne tu?...last lebih membulat dari sebelomnya!...terus Mak benti...blame it on Aerobic tak BAGUS!...

Percobaan seterusnya Mak try Gym Murah Community Centre yang gomen buat khas buat rakyatnya...kita bayar $2 jer per entry takde time limit...tiap kali Mak on treadmill...mula lah lutut mak keletak-keletok then ngilu tau! ...apabila kawan Mak usulkan Mak angkat berat mengunakan besi-besi pejal kat Gym tu...siaplah orang lelaki nih nak tulung Mak tunjuk ajar bagai...Mak pemalu Mak takmoh orang-orang nih sebok2....biarkan lah aku sendiri! atas alasan itu Mak benti taksuke di pegang-pegang dan berkenalan mesra...

Then adalah geng sama ajak pi Yoga! Walauwehhh this was the bestest exercise Evar! Mak sebenarnya mempunyai badan yang keras dan kenjung...untuk mengeliat memang mengeluarkan peloh...tak bohong beb! Walaupun ber-aircon studio tu Mak boleh berpeloh apabila mengeliat...dan ternyata Mak lean dan kuwuslah cantik posture (perasan) gitu happy sangat...tup tup...Our bestest instructor Jo tetiba kasi perkhabaran sedih...dia nak balik ostolia!...Uwaaaaaa nanes woooo...check sana sinun weiiii Mahal kebabai Yoga di luar sana...then ada pulak negara jiran sedikit waktu dulu dok kuar fatwa YoGa Haram! Hancur lulur hati Mak tak terhingga....(now dah ok balik confuse mak lah...sigh)


Masa Mak anak dara Mak memanglah kuat swimming sehingga lengan Mak ada otot pejal...posture pun ewahhh straight jerr takde lah slouching bagai...tapi now?....Now weather so cold lah...Makdah tua-tua nih tak tahan sejuk..masuk pool gigil wooooo setengah jam Mak kaku, lama gitu baru nak warm up somi Mak dah suwuh naik sebab Mak nih ada asthma sejak kecil...takut birat!

Lastly...I had my last attempt...Mak minta somi temankan Mak lepas subuh pi brisk walking kat taman indah permai...baru nak mula gelek-gelek....prakkkkk!....ermmmmmm memang takde jodoh dan malang sungguh...kasut Mak menganga cam buaya kelaparan!


Alkisahnya, bukan Mak tak coba sedaya upaya...Tapi.....

oklah nanti mak continue lagi... mak dah fhenat dan jemari mak telah mula mengeluarkan otot-otot yang pejal...selamat malam assalamualaikum nite-nite!

Mee Siam yang penoh tragis!...


Hahahha Mak nih kan...memang suka hantamkromo..somi Mak mentelah lagi, Agaknya memang kami tercipta untuk bersama selamanya hingga akhir nanti. Mak nih masak tu pun begitulah tapi ada hati nak buat blog masak-masak...uwahahahahahhahahahaha...macam tera jerr...HOWever! Hidup Hawus bersemangat dan confidence!

Dah bape hari Mak nih teringin makan mee siam kuah...kalau beli baru 3 dollar tapi mak besar hati nak jugalah buat...tapi malas nak pergi kedai...malangnya yang di suruh tak lain sang somi terchenta...

Bila Mak usulkan kita makan mee siam kuah nak tak? dia pun angguk2 kesukaan nak nak! So pergi kedai nak tak? Dia senyum simpul jawab nak nak nak!....phew selamat...hahahahahha

Maka ku titipkan...bah beli tauhu, taucu dalam botol, daun kuchai atau daun bawang...gan sambal udang readymade dari singlong ya and blah blah blah...hailah Mak malas nak blender lada...so minta yang readymade jer sudahlah...

Balik jer babah..ehe so terkejut nampak kacang goreng dia...cokelat untuk anak2...seaweed... Tauchunya mana bang?...

Ya Allah di beli  tauchu with fermented rice and smelly taufoo di dlmnya...3 in 1 tu katanya dengan bangga penoh rasa yakin dan kompiden sekali!....Yang di beli adalah tauchu dalam botol cina wat makan gan bubur....then di beli daun soup serta daun ketumbar ... wangi dan ada bunga katanya cantik...ya ampownnnnn...lada singlong entah kemana di beli crunchy chili with dried shrimp berminyak, fish cake?...Setengah kilo udang kering dan empat packet besar tauhu besar....hah? GULPS!

Terus terang hati ini mau meloncat ke ceiling seperti spiderman dan mengaru-garu ceiling itu....tapi ku terpaksa buat muka keras nak tahan ketawa... takut nanti merajuk. sape lagi nak suwuh pergi kedai...kan...kan...? Sudah nasib badan...

Di pesan kat kita nih...jgn letak tauchu tu banyak, sesuduh jerr I dont like...occaylah...

Although tidak lengkap, so apa ada buat jerlah...nak letak resipi pun malu...kerana citer dah jadi kelakar gitu...main buat agak-agak alter sana-sini...ubah-elok...renovate kiri dan kanan...akhirnya jadi juga Mee Siam Kuah mak...nak decorate ambik gambar pun tak larat sangat...hehehehhehe

Surprisingly anak-anak mak makan bermangkuk-mangkuk begitu juga somiku...tidak pernah terjadi sebungkus mee hoon habis licin..selalunya ku bagi dua dari bungkusan untuk kami anak-beranak...dengan kuah2 habis...HUH?...heran juga ku rasa alhamdullillah mmg rasa Mee Siam Kuah walaupun ropamu tidak secantik Mee Siam Kuah yang sepatutnya....hahahahahahhaha

Sesape nak resipi Mee Siam Kuah cariklah kat internet ya...mak gunakan entry ini hanya menarrating cerita tragis dari takde entry kan...hahahahhaha

Tuesday, January 25, 2011

Grilled Fish & Chips...


Masakan ulangan...Grilled Fish lagi budak-budak begitu kalau dah sedap minta lagi. Ibu  nih pun buatlah lagi...sampai lah deorang tu dah mula jelak tak minta lah lagi....tukarlah pulak kemenu lain....begitulah seterusnya...

Kali ini cuma tambah tu bake potato with cream cheese....hah budak2 tersangatlah suka bake potato tu...

Mak nih semua nak cepat sebab Mak bukan jenis masak then simpan. Apabila nak makan baru mak terkocoh masak habis cuci semua simpan...so makan panas-panas terus makan tulah pesyen Mak nih...

My kakak-kakak mmg tak sanggup dengan cara Mak...but what to do that's the way I do things. So makanya Mak nak cepat mak rebus lah potato tu..nih potato kampung lambat sikit nak empuk...kalau potato US tu waduh cepat banget...Mak rebus selama 30 minutes lepas tu Mak masukan dalam oven selama 15 minutes...hahahahahahahahahha mudahkan...ala playchet jerlah sikit sama jerr...rasanya..

Belilah Creme cheese tu bubuh salt, pepper and parsley with bits of butters NYUM!

Sunday, January 23, 2011

Roti Simple Banget!...


Gunakan 1 paket yeast kering, 2 cawan tepung gandum air secukupnya dan sedikit garam ...Mak tak uli pun kacau sahaja dan tepung mak agak lembek tapi Memang begitu lah cara Mak.

Adunan di perap selama 30 minutes. Lalu Mak keluarkan dan golek-golekkan dalam tepung kering supaya tidak melekat bila di angkat then masukan dalam loyang bulat bakar...sambil buat belahan di atasnya dengan pisau...bake for 30 minutes at 220ºC.

Anak-anak Mak dan somi memang suka Roti simple cam gini. Roti nih kami makan buat breakfast... makan cecah kari ayam dan sambal ikan bilis belen.

Anak dara Mak petik gambar dengan peanut butter dan jamnya...di pesan jgn lupa post gambar adek punya ya Umie...hahahahahha post jgn tak post kang ngamuk dan merajuk pula...


Black Pepper Pasta


CarboHydrate Diets? ...oh we love carbo....kami adalah pencinta nasi dan pasta serta roti...tanpa ini hidup kami tidak ceria...saya tidak boleh imagine hidup tanpa makan nasi...nasi gan ikan kering pun lagilah laju...inikan pula nak berdiet? Ya Ampun menangis wooooo....

Jadi ibu nih memang tak bleh nak komplen penat....semua para ibu jadi tukang masak, kemas dan uruskan segala urusan rumahtangga...biasa jer tu...kalau anak-anak dan somi nak makan sensiang saya dah tanya...nak makan apa semua?...Nanti seboklah dorang discuss so kerja I masakkan ajerlah kan...I nih kan 'butler' hahahahahhahahahah... everybody loves mom's cooking...dah terbiasa.

Babah love pasta so does the kids....saya suka kalau masak pasta nih sebab it's a one dish meal.

Resipi santai
half a packet of linguine
2 chickent fillet sliced
5 big shiitake mushroom sliced
5 garlics chopped
1 big onions chopped
olive oil
2 tablespoon black pepper sauce (singlong)
Salt and white pepper

Bring the water to hard boil then add linguine with a bit of salt and olive oil. Cut the chickenbreasts (fillet) and Shiitake Mushrooms into strips. Saute onion, garlic in olive oil stir till it softened. Add chicken and Shiitake mushroom cook for about 5 minutes, then add in black pepper sauce stir-fry for another few minutes before add on the linguine and cook for another 5 more minutes.

Serve and eat while it's still warm.

P.S.I Love You : Semua orang pun pandai masak...cuma pilihan memasing nak buat blog ke tidak?...Ada yang suka ada yang tidak...tidak menjadi hal jika anda juga ingin buat blog...bila sosak-sosak boleh juga kita berkongsi ilmu ...mungkin blog ini bukan untuk anda tapi mungkin orang lain.


Lomo-ish Efx

photoshop efx

picnik efx

The difference between these two pictures not really that much, but again with photoshop there is a curve function which help brightened up some part of the photograph. 

Don't worry, Adobe Photoshop for those who have the software and Picnik, a free web-based for all out there who love to try more effects.

Saturday, January 22, 2011

Crumbed Prawns


Bila Mak keluarkan udang dari esbok...

'Abg nak buttered prawn!'...tapi Quaker oats instant Umie dah habislah nak...abg pergi kedai?...oiii dah muncung...

'Apa-apa pun bolehlah' oiiit dah merajuk lah tu....Mak ingat nak bikinlah sambal prawn udang besar-besar nih,  black pepper ke lemak lada padi ke? Adoiiii si bujang nih suka sangat gan buttered prawn...si adek pun cakap ala adek pun nak buttered prawn...oklah mommi godeh esbok ada breadcrumbs...

So jadinya buttered prawns with breadcrumbs lah recepi sama jerr yang seperti kat sini recipi asal....boleh carik di linkwithin atau pencarian senduk di atas sinun

Bahan-bahannya
Udang di goreng setelah di gaul bersama tepung ayam instant (any brand)

Bahan tumisan
2 ulas bawang putih di cincang
lada merah di hiris
1 sudu besar butter
pepper
4 sudu besar Breadcrumbs
1 sudu kecil gula halus
garam dan lada sula secukup rasa
tiada*2 packet instant quaker cereal ( di dalamnya dah siap gula garam dan susu tepung)

Setelah udang di goreng tumis bawang putih berserta butter, kemudian gaulkan udang goreng tadi sehingga rata bersama butter tadi, lali masukan pepper and salt secukup rasa. Apabila yakin butter telah selaputi seluruh udang gorengan tadi masukkan Breadcrumbs (2 packet instant quaker cereal) tadi dan hirisan lada merah gaul sehingga rata. Api haruslah kecil sahaja kerana Breadcrumbs (cereal) amat mudah hangus.

Verdict: babah gan Umie baru makan satu abg dan adek dah letak 3 ketul each kat pinggang masing2...hahahahahahahhaha tulah kerana anak selalu umie gan babah mengalah...kita sebagai orang tua pun kene catu makan...yang budak2 nih metabolism dorang memang tengah power...makanlah nak suka sangat....Umie pun suka tengok nkorang makan apa yang Umie masak...

Friday, January 21, 2011

Godeh-godeh

Hah menjak dah pencen jadi designer nih kekadang ada masa masih gatal juga tangan nak mengodeh sana sini...niat di hati nak beli jugalah dslr canon tu tapi bila mak pikirkan camera mak canon eos lama tu masih hidup dan digital masih ada...ahh tak payahlah...kene tahan nafsu dan jiwa raga... ituhari nampak beg kate spade pun macam nak meloncat nak grab sebiji...tapi Mak sabar...Mak kuatkan iman melawan godaan terlampau...

Ini semua godaan takleh di layan sangat...kalau pun Mak nak pakai kate spade pun Mak bukan bleh terus jadi cam penyanyi kathy perry yang kiut mute tu pun...kalau boleh magic mmg hawus dan terus jadi cekci bolehlah juga Mak pejam mata beli seketul...hahahahha

Dari Mak buang-buang duit baik Mak godeh mende free dalam computer Mak ada adobe Photoshop CS3 bolehlah kan...dari takde...

Then anak dara Mak nih punya tera dia perkenalkan Mak pada Picnik few months back....hah nko ada Mejiklah...MEJIK sungguh tau!!!...bolehlah kita menery macam2 kat online efx nih...puas hatilah kan...

Esok-esok Mak pergi melancung kat taman bunga boleh lah Mak petik gambar lebih sikit...dan buat efx lagi ya...dahhhhhhhh selamat berhujung minggu semua....

Chicken Black Sauce Soup


My favorite dish. Home brewed chicken soup will definitely brightened my day. With lots of shiitake mushrooms, garlics and ginger brewed it for about an hour or more...till the soup thickened and the chicken softened....

Fuyooooo....terangkat kening menghirup sruppp....srupppp...berpeloh...beb

If you love black sauce this will be the right dish...I understand that some may not like it. Since young I've been eating rice with black sauce... without it... life would be meaningless hahahahahhahaha

Memang dah ketagih kicap sebenarnya...tanpa kicap hidupku tidak sempurna...sehingga waktu nak bertunang dulu arwah mak ada pesan dengan suami...jangan lupa kicap sedozen! Tak payah bawakan dia macam2 kek ke cokelat buang karen jerr....kicap jer nanti dia happy hahahhahaha....

Oklah ya buat sesiapa yang berminat dengan lauk ini...inilah ramuannya..harap maklum sukatan saya memang sedikit sebab kami 4 beranak jerr...

Bahan-bahannya
5 shiitake mushroom soak and slice
4 pieces chicken wing cut into two
6 garlics chopped
1 inch ginger sliced
1 tbspn black thick sweet sauce
1 teaspoon light salty sauce (soyabean sauce)
pepper and parsley

Seperti biasa Mak tidak menumis kerana jimat minyak...hahahahha taklah ayam nanti keluar minyak...so Mak lebur jerr dalam periok semuanya dengan sukahati...

Perlu di ingatkan soup ini agak pedas dan pijar kerana mengandungi banyak garlics dan ginger serta pepper....Selamat mencoba...

Thursday, January 20, 2011

Sotong Sambal Asam


Menjak ada rumour about sotong nih...Mak sungguh berhati-hati sikit nak beli sotong tau...kalau Mak nampak sotong tu banyak buih Mak dah berasa cuak. Dunnolah kan Myth or legend?... Alkisah sotong yang di katakan mengandungi bahan kimia untuk prolong the kesegaran...

Tapi Mak nih antu seafood...anak-anak suami Mak pun gitu. Kalau seafood nih memang kami suka sangatlahkan. Memandangkan kami memberi kepercayaan penoh dengan gomen yang bisa membanteras anasir-anasir tak baik nih... so kami percaya Apek pasar tidak akan meracuni kami...kalau ikut logik kalau Apek pasar nak meracun penduduk Temasek...sape pula yang nak beli ikan dan seafood dia! Hantu? Kucing?....hahahahah Apek Awas jangan sampai tertangkap ya?...Pesanan penaja berhati-hatilah di jalan raya...

Sotong Sambal Asam nih cuma mak tumis bawang, bawang putih, lada kisar, sedikit kunyit dan last boh asam keping serta cili padi. Sotong kalau masak terlalu lama akan mengecut...
Pernah satu ketika abang ipar suami saya bertandang kerumah meminta lauk ini...so saya masak ikut cara saya...akan tetapi dia merajuk hanya kerana saya buboh asam keping...dia sungguh kecil hati dan merajuk tak mahu makan...mmg kelakar sangat. Maklumlah orang dah tua mungkin nak bermanjer agaknya...yang pasti dia bukan keluarga terdekat saya, hanya biras sahaja so saya tidak berapa nak layan sangat mentelah perduli... kami yang lain sukahati makan sampai habis sotong dua kilo tersebut...last dah habis majuk dia tanya pula mana sotong tadi?... Omaigawddddd! Opocot dah habis di baham oleh orang lain..maka bertambah lah rajukkan dia...
Kesimpulannya nak merajuk tengoklah jam...masa bergerak begitu pantas...last rogi jerr perot lapar...hehehehhehe...
p.s. I love you ... is it a taboo sotong letak asam... adakah pantang larang yang saya tidak ketahui atau susuk jatuh?....

Wednesday, January 19, 2011

Mak Peah bini Sood

Sebenarnya bila Mak di usulkan buat blog masak-masak ini oleh sahabat-sahabat baik Mak. Tiada Mak sangka akan mendapat kenalan baru. Terimakaseh kerana sudi hadir ke taratak buruk Mak nih....Salam sayang dan teristimewa buat sahabat baru sekalian...

Biarlah Mak cerita sedikit tentang diri Mak nih. Sebenarnya Mak tidaklah pandai memasak, terus terang Mak sedikit pun bukan champion pown.

Mak buat blog nih pun sebab pertama Mak dah jadi addictive potik gambar masakan mak sendiri (har har har) kebetulan Mak nih Designer Pencen...now Mak dah lama letak berus dalam storeroom...skrg hanya menjadi tenaga pengajar untuk bakal penganas donia yang meminati bidang yang sama...tu pun mak kaki ponteng... uwahahahahahahahahahahaha....

Selepas tu Mak pikir Mak nih bukannya muda lagi...takut lupa so kalau ada Blog Masak Mak boleh refer...dan Mak rasa ramai di luar sana seperti Mak dedulu...terkial-kial bila nak masak...maklumlah kita nih bukan tera nah kan...lagilah yang berkerjaya...so dengan rasa rendah diri dan ingin mengongsi masakan santai dan percobaan berani mati, lahirlah Blog Kuali Buruk ini....

Kenapa Kualiburuk?...kerana kebetulan somi terchenta Mak telah membuang kualiburuk Mak dengan senang hati...kerana merajuk dan sebagai memperingati kualiburuk Mak tu...maka terjadilah Blog Mak yang tak seberapa ini....

Di maklumkan kekadang Mak sepeking...kalau Mak sepeking tu maknanya Mak tukar cenel! So harap maklumlahkan split personality...dan akhir-akhir ini Kualiburuk bukan sahaja menyajikan masakan tapi juga cerekarama berunsur kartun...so sekali lagi Mak suka berceriti dan berceritu...Bahasa yang Mak gunakan mungkin agak kucar-kacir so paham-pahamlah ya...seemingly spoken and written can be quite deceiving...hihihihihi

SALAM SAYANG DAN TERISTIMEWA buat semua....akhir kata SAYANGILAH DAKU... sesungguhnya saya amat penyayang dan suka bergurau senda...amin.

Seafood Paella with Roasted Chicken


Seperti biasa Seafood Paella nih rasanya kurang seafood...I had fish and sotong with sausages jerr...kalau lah paella yang betul ada mussels and prawn besar....takpelah sebenarnya yang tukang pergi kedai terlupa nak beli hahahah sape lagi somi sayalah...kita kasi 10 macam mesti 6 macam kurang dah paham benar so takdelah marah-marah lelaki memang begitu hahaha...janji Paella oh Paella... Olalalala Paella kualiburuklah...hihihihi

My hubby nih suka paella...lama tak bikin tulah kadang-kadang buntu sampai boleh terlupa nak masak apa...with their suggestion permudahkan kami si tukang masak nih...masak nih kalau kita anggap routine memanglah malas dan menjemukan akan tetapi bila dah bagi kita idea... semangat dan mulalah kita Cooking with Compassion gitu...Ewahhh...

Seperti biasa lain yang kita suruh beli, lain pula yang dia beli... lagi sekali dia beli ayam sekor-sekor....tapi alhamdullillah kali ini dibelah dua...Amin...'Abg nak makan roasted chicken with Paella! Oh Baiklahkan senang tugasan kita sebagai isteri nih...SIAP!!!


Ayam sekor-sekor di roasted tu jerr...hahahah sini linknya

Resipi Paella
3 cup cooked rice
4 garlic finely chopped
1 big onion finely chopped
1 teaspoon tumeric powder
1 teaspoon paprika (or chili powder)
pepper and salts
parsley, capcicum or chili finely chopped
Olive oil
1 cube chicken stock knorr

Cheedar Cheese
( I used only 2 sliced cheddar cheese shredded)
1 tbsps Cream cheese (optional)
I fillet fish sliced
3 medium size squid (sotong) sliced
3 sausages sliced or cut into 4
lemon

Saute Onions, garlic and sausages with olive oil. Add fish and sotong then 1/4 cup of water, tumeric powder, paprika chicken stock aand cream cheese, let it shimmer for 1 minutes add rice and then stir till cook. Once done, Add the shreeded cheese and serve immediately with lemon wedges. Squeeze lemon for better taste.

Verdict: Alhamdullillah hubby pulun sampai ke titisan akhir...dan dak Aqim seperti biasa makan separuh roasted chicken dengan jayanya...kusss mangat... Mak gan dak Teha makan relax jerr

Tuesday, January 18, 2011

Lemak Sayur


Babah off day, so Mak masaklah lauk kampung...budak-budak balik lambat so...lauk nih kami makan gan ikan goreng sambal belacan fuyoooooo...terangkat beb!

Bahannya tempe, tahu taugeh, santan, lada padi dan belacan dan bawang besar blender sikit jerr..tak pedas lauk nih cukup rasa garam, kunyit dan santan...masukan ajer takde tumis-tumis cuma goreng membar tempe dan tahu jerr...

Lauk orang tua seperti kami...hahahahahahha maklumlah dah masuk alam 40sen nih tualah kan...

Babah pesan biarkan sajer mediocrist tu nak bermaharajalela...tak luak pun...ehe betul juga...

Nasi Goreng belacan lagi...hihihihi


Nasi goreng nih mudahlah sangat...ada lebihan sambal belacan dan nasi sejuk...hah boleh goreng nasi ini dengan sebiji telur garam secukup rasa..tapi sebenarnya bukan nasi goreng yang menjadi topik kali ini tapi ikan kering cencaru yang lazat itu menjadi kan nasi goreng bertambah power! Sahabat baik saya yang beri saya cencaru kering itu...terimakaseh sahabat....

Bila orang Berbudi kita Berbahasa...Bila orang Memberi kita Merasa...

Itulah pepatah melayu yang harus kita ingat...agar menjadi sempadan hidup kita...jangan asyik nak menempelak orang dan bercakap pasal orang lain jerr...kalau takde cermin hikmat...sila tengok kat link ini...biar nampak jelas...

Hidup ini perlu makan tapi janganlah sampai timbul pembaziran dan bermegah-megah...saya memang tak suka nak nasihatkan orang-orang nih...kalau nak terasa bagai hanya kerana saya tulis tentang kehidupan saya...kamu boleh belah otaklahkan...tak kisahlah otak udang ke...otak-otak ke...kalau ada otak...

Ngomelan saya mulai dengan bismillahirahmannirahim....

Berpegang pada matlamat hidup tanpa perlu berhutang!... alhamdullillah kita syukuri nikmat yang Allah berikan....it's all about living within your means ... we forgo our credit cards... ditto....buat apa kan? Sekarang apa pun kita nak beli bayar cash jerr...ada duit beli takde duit dok dendiam...

Lagi satu keluarga saya memang tidak mengamalkan hadiah-hadiah bagai...alhamdullillah saya dan suami satu kepala...tapi adakala hubby break the rules juga belikan I itu ini...but I stop him from doing so...that's not the way I was brought up and I strongly believe in bringing up children, spend on them half as much money and twice as much time...

Children must learn that there's no easy way to get what they want, Children need to learn the value of a dollar.,,its not about being meek or miser...RUBBISH! Crazy Silly thought...it's about living the way of Islam wants us to be....kami memang tak mengajar anak-anak kemewahan...jauh sekali nak berlagak dan menghina orang sesuka hati...

Hah kan saya membebel lagi hahahahahhahahahha selagi orang yang benci saya tu dok ngitip, ngendap dan skodeng saya lepas tu citer bebukan kat blog dia...selagi tu lah saya kasi OBAT penawar hati yang BURUK perangai camtu! Yakni Obat Penyuluh hati....nak sangat kan hamiklah kalau tak boleh jugak nak suluh hati tu....beli torchlight gedabaklah kan...hihihihihihi

Assalammualaikum semua...and Good Mowning WORLD!

Monday, January 17, 2011

Grilled Butter Fish Fillet


Dua hari anak-anak Mak nak makan nih jerr...'Umie Power!' kata Dak Aqim...Sampai babah dia beli lagi ikan pangasius fillet nih sampai dua packet besar...melampau pulak babah dia nih...yelah babah pun suka sgt ...hahahahahhahaha syukurlah

Recipe
pangasius fish fillet
butter or margarine
chopped garlics
a dash of paprika
a dash of pepper
a dash of tumeric powder
a dash of salt
Lemon juices

Marinate fish will all the above. Keep cool in the fridge for 30 minutes before grilling... Done! So simple right? Please preheat your Griller for about few minutes and set to medium heat. Add butter or margarine to the griller and quickly lay your fillet for grilling.

Simple Beef Kheema


Kheema nih tersangat simple...memang simple benar. Kalau yang dah pro masak tu memang ini kira chicken feetlah kan. Saya tidak meletak kacang peas sebab anak-anak dan somi tak suka kacang peas tu...so the PEACE lah kan...hahahaha

Masakan simple ini khas untuk adek-adek yang sering bertandang ke blog saya ini...

Bahan-bahannya
300g daging cincang
(dlm masakan ini saya mengunakan australian beef tapi apa2 pun boleh jerr)
1/2 inch hirisan halus ginger
4 ulas bawang putih di hiris
1 bawang besar di hiris
sebatang lada di hiris
3 sudu besar rempah kari daging
1 cube knorr perisa ayam

Tumis bawang dah halia sehingga cantik masukan rempah kari yang telah di larut bersama air tumis sehingga garing dan wangi. Masukan daging tadi dan sedikit air kacau rata. Suami saya tidak suka berkuah sangat so agak kering saya unya kheema dah....hihihi lastly masukan lah lada merah hirisan tadi...optional jer tu...

Sunday, January 16, 2011

Diet Fads

What is a Crash Diet?...
Acccording to Wikipedia
crash diet is a diet which is extreme in its nutritional deprivations, typically severely restricting calorie intake. It is meant to achieve rapid weight loss and may differ from outright starvation only slightly. It is not meant to last for long periods of time, at most a few weeks. Importantly, the term specifically implies a lack of concern for proper nutrition. Contrary to the belief of many who start this diet, this form of dieting is neither healthy nor successful in achieving weight loss as it provokes a slow down of the body's metabolic rate - after the initial period the body stores more energy in the form of fat. While some weight may be lost, this weight is usually gained back very quickly in the weeks that follow this diet. On the other hand, the weight can stay off if one exercises and maintains a proper diet afterwards, and watches his/her calorie intake after stopping the diet.

Some even end up Hospitalised from this weight loss myth...Is it worth it?


The Cabbage Soup Diet: Report
Basically a very low calorie diet; the Cabbage Soup Diet works, temporarily, by cutting daily calories to near-starvation levels   read more
Maple Syrup Diet
This month, the papers have been full of reports about a new diet made famous by pop star Beyonce Knowles.
The ex-Destiny’s Child singer spilled the beans on how she slimmed down and lost 1½ stone in just two weeks for her new movie, Dreamgirls, due for release next January. Beyonce’s diet apparently consisted of eating nothing for a fortnight, instead surviving on detox drinks consisting of a syrup mixed with lemon juice, water and cayenne pepper! ...read more


Kesimpulannya
Adoiiilah...kasihan badan dan wahai nyawa janganlah di seksa begitu rupa kita boleh diet yang sehat dan lebih kurang halal jerlah takyah nak ikut Beyonce dia joget goyang pinggul atas pentas sandiwara donia ...kita nak goyang pinggul dimana ya?...heheheheheh
Btw Cabbage soup tu makan dengan nasi panas dan ikan goreng dan sambal belacan sangatlah best! Boleh diet juga kan kan... 

Akan tetapi saya suka juga diet ala Maple syrup diet tu...kerana saya pun suka minum Madu dengan perahan limau tak kira lah limau kasturi ke lemonde ke? Rasanya sedap jika suam-suam panas di minum setiap malam sebelom tido esok pagi pasti pembuangan hakiki! Tak caya cobalah...jangan lupa selawat tau!

Dan Rasulullaah SAW, bersabda

"Ambillah / pergunakanlah olehmu sekalian akan dua obat penyembuh yaitu madu dan al-Qur'an." (Hadis riwayat Ibnu Majah).
Dan janganlah tidur selepas subuh dan asar...bahaya boleh memudaratkan kesehatan juga. Saya cuma kongsi pengetahuan jangan pula ada yang marah-marah ini adalah kenyataan sebenar dalam islam nih...tak tipu..kebetulan saya nih pula pengemar khitab Ibnu Qayim yang tegar...kita sama-samalah ya...
Ibn Qaiyim menambah:
"Tidur di siang hari amat dikeji kerana ia akan mewarisi penyakit kebengkakkan (muka kelihatan sembab dan tidak bercahaya) malapetaka, merosakkan warna kulit, menimbulkan penyakit radang limpa, melemahkan urat saraf dan melemahkan syahwat. Sekeji-keji tidur ialah ketika awal hari (matahari terbit) dan terlebih keji lagi ialah tidur di akhir siang hari (selepas Asar)."
Dan setengah ulama mengatakan:
"Sesiapa yang tidur selepas Asar sehingga terganggu kewarasannya maka janganlah ia mencaci selain daripada dirinya sendiri.
Rasulullah tidak tidur selepas menunaikan solat subuh kerana Allah memberkati umat ini yang berpagi-pagi, seperti satu hadith yg berbunyi: 'اللهم بارك لأمتي في بكورها'

(Ya Allah, berkatilah umatku yang berpagi-pagi). Untuk itu, para fuqaha' memakruhkan tidur selepas solat subuh.

Telah thabit dari Nabi bahawasanya Baginda berdoa kepada Allah supaya memberkati umatnya yg berpagi-pagi, sebagaimana yang diriwayatkan oleh Ashab as-Sunan yg empat dan Ibn Hibban dalam Sahihnya, Nabi melewati anaknya Fatimah r.ha yang sedang berbaring pada waktu Subuh, maka Baginda bersabda:

يا بنية قومي اشهدي رزق ربك، ولا تكوني من الغافلين، فإن الله يقسم أرزاق الناس ما بين طلوع الفجر إلى طلوع الشمس '

Wahai anakku, bangunlah dan hadaplah rezeki Tuhanmu, dan janganlah engkau jadi dari kalangan org yang lalai, sesungguhnya Allah membahagikan rezeki manusia di antara terbit fajar hingga terbit matahari.' (Diriwayatkan al-Baihaqi)

Berkata Nabi di dalam hadith yg diriwayatkan oleh at-Tabarani di dlm al-Awsath:

باكروا الغدو -أي الصباح- في طلب الرزق، فإن الغدو بركة ونجاح'

Berpagi-pagilah (subuh) dalam mencari rezeki, sesungguhnya berpagi-pagi itu adalah berkata dan kejayaan.'

Oleh itu para fuqaha' menetapkan kemakruhan tidur selepas solat Subuh, dan dinukilkan oleh Imam as-Safarini mengenai kemakruhan tidur selepas solat Subuh dan Asar:

'Dimakruhkan tidurmu -wahai mukallaf- selepas solat Subuh, kerana waktu itu adalah waktu mencari rezeki dan berusaha (syara' dan 'uruf) di sisi org yg beraqal.'

Dan dalam hadith: 'اللهم بارك لأمتي في بكورها' (Ya Tuhanku, berkatilah umatku yg berpagi-pagi) [Diriwayatkan at-Tirmizi, Abu Daud dan selainnya].

Disebutkan ulama' bahawa tidur selepas solat Subuh adalah makruh, dikecualikan dari kemakruhan ini adalah mereka yg berjaga malam utk qiyam dsb.

HAH apalagi mari kita berdiet mengikut ajaran islam yang di ajarkan kepada kita....amin semoga kita semua perolehi kebaikan dari segalanya...

Sebenarnya saya pun nak diet nih...
tapi kalau saya diet keluarga saya pun kene diet...
Ermmmm tapi mereka telah bersetuju Yahoooo!

Saturday, January 15, 2011

Truffles Kualiburuk


Dulu mak belajar buat truffles nih kat Phoon Huat...tapi dorang punya banyaklah complicated...pening paler mak...

So mak ubahsuai sambil-sambil tgk resipi orang putih, orang melayu, orang congo...semua mak tengok...masih tak dapat yang simple akhirnya mak nekad yelah mak nih suka sangat gan philadephia brick cheese tu apalagi...mak pun kerjakan...dah bape kali mak bikin nih yang paling suka tentulah babah...budak-budak suka juga but bapak budak tersangatlah suka...bahan-bahan di bawah hanya mendapat 20 biji ketulan truffles sahaja...jika hendak lebih kenelah sukat sendiri ya...

Bahan-bahannya
400g Dark Chocolate
100g Philadephia Brick Cream cheese
125g or small can whipping cream from nestle (or milk)
or you can skip the above whipping cream and add another 
100g of Philly Brick Cream cheese
Cocoa Powder for coating or nuts or anythinglah...

Sangatlah mudah...dark chocolate di cairkan mengunakan double boiler, Apabila choc cair masukan cream cheese, dan whip cream lalu gaul rata. Api kecil sahaja jangan sampai mengelegak atau mendidih. Agak-agak yakin dah padat dan kenyal maka sejukkan dahulu sebelom masuk dalam freezer.

Normally, I freeze it in the freezer over the night for good texture. using a little bit of oil on your palm lalu bulat-bulatkan supaya tidak melekat di tapak tangan setelah itu golek-golek di atas coating kesukaan anda.

Selamat mencoba dan selamat maju jaya.

Prata Chicken Wrap


Ini bukan resepi Mak....ini resepi anak Mak yang sulung my teenage boy. Malam lagi dia dah sebok ingatkan kita nih...

'Esok Abang punya turn untuk masak tau Umie...'

'Abang nak buat my own resipi'

...oklah...buatlah bagus juga Umie boleh relax sesekalikan. So pagi lagi dia sudah kuarkan prata instant dan di goreng atas non stickpan...dia potong chicken fillet  and sausages.

'Umie surpriselah jangan tengok...'

oklah ok...Umie duduk depan tapi hati ibu nih mesti risaukan...bukan tak caya takut api dapur tu...sempat pulak dia ingatkan kita

'Nanti Umie letak dalam blog Umie ya?'

Hahahahahhahahahahahahah yelah yelah...

Bahan masakan budak2 jer nih
Chicken fillet
Sausages
male syrup or honey
mustard
pepper
salt
Salad

Chicken di grilled dengan bahan tadi lalu di siat-siat. Sausages pun di grilled dan roti prata instant...kalau ada anak biarkan mereka memasak salah satu pembelajaran secara creative!

Verdict sedap pulak anak Omak masak...bolehlah nanti masak selalu untuk kami sekeluarga ya sayang...

Mukadimah sikit pepagi nih...HILANGKAN PERASAAN HASAD DAN DENGKI kerana ia bisa menjadikan penyakit chronic dalam hati...Buta Hati, Buta Perasaan, Buta Huruf, dan Buta Jalan untuk menuju destinasi yang lurus dan yang di redhai olehNYA...amin

...buatlah mengaji, berzikir dan tak pun bacalah buku komik happy-happy jika selalu nak marah-marah insyaAllah...
“Hai manusia, sesungguhnya telah datang kepadamu pelajaran dari Tuhanmu dan penyembuh bagi penyakit-penyakit (yang berada) dalam dada dan petunjuk serta rahmat bagi orang-orang yang beriman.” (QS Yunus [10] : 57)
Semoga kita semua perolehi kebaikan dari setiap teguran bukan melenting-lenting bagaikan ulat gogok kepanasan terkena garam...

Mak bukan apa nasihat jerr...kalau tak suka tak payahlah bertandang lagi kat pondok kualiburuk nih...jadi papparazi penatkan...kasihan stress pulak baca blog Mak yang Penoh Pancaroba ini...hahahahhaahhah

Jangan lupa buat tonic dan air azimat supaya cepat kurus dan elak dari penyakit kronik!

Hahahahahah jgn percaya mepek dan mengarut Mak nih gurau jerr...kang mencecet ke bilik air tak pasal-pasal...hahahahahahhahahahah

Oklah Mak nak makan...mari kita ajari anak-anak menjadi insan mulia dan berwawasan melalui teladan. Ayuh! MAJU SUKAN demi bangsa dan agama...berpadu teguh dan saksama.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...