Wok The Talk...

Friday, October 14, 2011

Bread Pudding


Bread pudding yang tersangat mudah dan enak...

4 biji telur
1 big french loaf siat siat...
1 cawan susu
garam secukup rasa
2 - 3 sudu margarine
1/2 cawan gula
1 tbsp cinnamon powder
raisin or nuts (I used dried cranberries)

Pukul telur, siat roti, masukan gula softened margerine dan garam secukup rasa cinnamon powder. Masukan segalanya dan tekan2 sehingga serap dan bakar at 170-200°C about 20 minutes. Siap mamam!

Tuesday, October 11, 2011

Meat Loaf ~ Kolibuwuk



4-5 keping burger ramli atau daging cincang
2-3 biji telur ayam jgn telur unta ya kih kih kih
2-3 ketul bawang besar cincang
2 sudu butter


Roti peranchis atau roti apa jua yang tak habis di makan lagi lama lagi syiok! btw kek lama pun ok juga
Hiris lada atau capcicum ikut mana ada dalam esbok
2-3 ulas bawang putih
1/2 cawan susu
Garam dan coarse black pepper
Hiris daun bawang and parsley
Gaul rata dan rendam seketika. Dah keserapan masukan dalam oven bake at 30 minutes 170*C

Chocolate Almond Toffee Le Fuji Mama yang hebat!


Ya Ampown ini anda mesti coba... saya dapat resipi ini dari Le Fuji Mama. Terus Terang memang hebat! Saya bikin choc almond toffee ini di bulan puasa... dua balang penoh di habiskan oleh anak-anak dan suami saya dengan begitu pantas... selepas itu saya bikin lagi dan lagi menjadi hit di hari Raya...

Di bawah ini adalah resipi asal dari Le Fuji Mama can click link di atas untuk cara-cara membuatnya... hati-hati apabila mengodeh caramel kerana telah menjadi accident kecil tangan saya melecur sedikit... sikit jerr kerana percikan caramel .. Alhamdullillah ianya sungguh Umppphhh! Tak bohong!

Taken and copied directly from Le Fuji Mama, thank you so much for the great recipe!

1 c. unblanched whole almonds
1 c. butter
1 c. granulated sugar
1/2 tsp. vanilla
1/4 tsp. salt
1 c. real milk-chocolate or semi-sweet chocolate chips
1/2 to 1 c. finely chopped or ground walnuts


1. Arrange the almonds in a single layer on a foil-lined baking sheet (or on a Silpat set on a baking sheet) over an area measuring 12×7 inches; set aside.
2. Combine butter, sugar, vanilla, and salt in a heavy 2-quart saucepan. Cook over high heat, stirring constantly with a clean, dry, wooden spoon until butter is melted. Continue cooking and stirring for 5 to 7 minutes or until candy is color of unblanched almonds. Immediately pour candy, without scraping pan, over almonds, covering all nuts. Cool completely.
3. Meanwhile, melt chocolate in a heavy saucepan over low heat or in the microwave oven for 1 to 2 minutes or until chocolate is soft enough to stir smooth. Make sure to stir often so it does not burn. Spread chocolate mixture over cooled toffee and sprinkled with walnuts. Let cool until chocolate has hardened, then break into serving-size pieces.

memPizza dan menDonutkan diri...


Carbohydrates are a component of food.

So kisahnya saya amat meminati makanan bertepung, kentang, nasi ya ampown saya memang tidak pernah diet. Pada saya rugi wooo diet mendiet nih.

Keluarga saya pun pengemar makanan beginian. Ntahlah ya ramai kata jangan makan carbs too much. Yelah makanlah secara sederhana apa jua insyaAllah.

Nabi s.a.w. pernah bersabda “Jangan potong roti dengan
pisau. hormatilah roti itu dengan memotong dengan tanganmu kerana Allah menghormati roti itu”.

Monday, October 10, 2011

Apple & Strawberries Strudel ala Kolibuwuk...


kheng kheng kheng... macam-macam telah berlaku, lepas satu, satu peristiwa yg mengugat perasan dan kecamuk gelora jiwa melanda... mulanya camera kaput, maklumlah pakai lappy baru semua rupanya kene berganti... kukangkalibutan tui...

... card reader tercabut kepala cam penanggal... jeling anak dara mak yang suka mengodeh... lah nih SD Card pulok merajuk... tak sangka pulok SD card muroh giler skrg 4GB only $10dollar? Kalau dulu mmg impossible lah kan... nampak sgt jarang beli hehehehehhe...

Memang merajuk mak nak potik gambar gan upload... tapi potiklah juga tapi malangnya separuh telah hanyut di makan 'anai-anai' technology...

Oklah mak akan beraksi semula... kali ini mak ada bikin sedikit kejutan... mak telah mencoba Apple Strudel Youuuuuuuu!!!! Kemain lagi mak tak hagak-hagak ...

As usual mak nih mmg ahli silap matakan semuanya nak mudah... dan alhamdullillah hasilnya NYUMMMY!

Resipinya hanya untuk dua set sahaja 
Pastrynya (jika dpt pastry yg instant pun lagi bagus)
4 keping prata instant 'Kawan' mak fold sapu telur di atasnya dan bakar 175°C sehingga garing about 10 minutes gitu ikut oven mak lah...

1 biji apple fuji yang besar tu mak potong dadu
4 biji strawberries dadu juga
2 sudu besar brown sugar
1/2 sudu cinnamon powder
masak di api yang kecil sehingga hampir bercaramel

Lemon custard filling
2 eggs
4 table spoon custard flour
2 tablespoon butter
1 table spoon lemon juice

Gaul dan pukul semua bahan tadi lalu masak lemon custard di api yang kecil sehingga kental... senang jerr... sama seperti masak adunan nak bikin puff.

Alhamdullillah taburlah apa sahaja yang anda suka dan lapiskan dan cantikkan lah strudel anda bedakkan dengan icing sugar ke, atau dengan cokelat ... pendek kata ikut sukahati di jamin sungguh lazat!

Tuesday, October 4, 2011

Kata-kata nasihat dari Chef Wan..

Since everyday in a Year our entire system is subject to all kinds of toxic and harmful material for e.g if u do eat outside more and dont cook at home u just dont have control of what goes into yr body.The sanitation and Personal Hygience especially of food handler all over Asia pun faham2 sudah lah.The ambience yg kita makan tu kurang bersih.The workers that come from the 3rd world country yg kurang sifat2 kebersihan likewise the Chefs that are supposed to know simple food hygience and what goes into our food and are not prof trained easily can poison us silently.Trust me i have seen this rats!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...