Wok The Talk...
-
Frankly, it tastes wonderful! All you need to do, sauteed a handful of garlics, ginger and onion. Add in tanghoon salt and pepper according...
-
Urap ada berbagai jenis urap. Ada urap mentah, separuh mentah dan juga di masak sekejap. Saya sangat suka makan urap. Mungkin kerana saya t...
Saturday, November 6, 2010
Ayam Kurma tanpa santan
Seperti biasa suami saya pun tidak bebrapa suka lauk ayam bersantan melainkan lemak cili padi. Ini adalah style Ibu Mertuaku. Arwah my MIL kalau masak tidak pernah lepas dengan halianya, lengkuasnya, serainya cukup dan lengkap sekali. Jangan lupa kerisiknya! Kerisik satu sudu ke dua sudu pun orait jerr...
So saya blender semua bahan tersebut termasuk 5 ulas bawang kecil dan 3 bawang putih . Tumis segalanya dan masuk rempah kurma dua sudu (yang telah di campurkan dengan air), kayu manis, bunga cengkih dan lawang.
Setelah wangi masukan lah Ayam. Ayam sekarang masak cukup cepat tak yah tunggu lama. So saya masukan air secukupnya sahaja. Masak sehingga kuahnya agak kering.
Hah begitulah sahaja amin, masukanlah cucu nenek tomato dan daun sop dan bawang goreng untuk mencantikan Kuah kurma anda...kali ini saya terlupa nak letak kentang selalu ada kentangan.
Sekian...
Labels:
dishes
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment