Wok The Talk...

Monday, November 22, 2010

Ayam Madu Black Pepper


Ayam madu black pepper nih amat mudah di masak. Tidak memerlukan banyak bahan.

Antaranya
4 keping kepak ayam di belah dua
2 sudu madu
3 ulas bawang putih di hiris
hirisan halia
1 sudu kecil coarse black pepper
1 sudu besar black pepper sauce singlong
Shiitake Mushroom di hiris
lada merah di hiris
sedikti taburan kunyit
1/2 cawan air
garam secukup rasa

Tumis bawang putih, halia dan lada hitam. Masukan ayam dan air. Biarkan didih seketika agar ayamnya masak. Di balik-balik apabila air sudah agak surut masukan sauce dan madu serta segala bahan yang lain. Jangan di tinggalkan kelak hangus. Di balik-balik dan gaul bersama shiitake mushroom dan hirisan lada merah. Masak sehingga kering dan hidangkan.

Lauk sebeginian cukup di makan dengan nasi panas oleh anak-anak Mak Peah...mereka suka ayam.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...