Wahai Mak Qis sayang terharu Mak dengan komen mak Qis bertanyakan khabar kehilangan Mak Peah nih hah...Mak Peah tidak hilang minat lagi masih masak-memasak seperti biasa cuma ada sedikit payah nak mengupdate kerana budak-budak having exam dan Mak Peah pun harus bertugas di sekolah-sekolah...heheheh Mak Peah terover bz sikit....
Kini Alhamdullillah Mak Peah dah mula pegang senduk kembali...kukang kukang lah kang kolibuwuk Mak Peah seperti biasa...hehehehhe
Tak tahu kenapa Mak Peah minat laksa...ada beberapa sahabat Mak Peah especially Di Padang Pasiaq nun di sana juwe adalah pengemar laksa nan tegar. Apa-apa laksa pun Mak Peah gemar...tapi yang peliknya orang lelaki nih tidak berapa suka sama laksa...not only Pak Sood malah ramai juga lelaki-lelaki di luar sana yang tidak berapa gemar...
Mengapa dan kenapa? Mungkin Mak Peah akan buat sedikit penyelidikan mengenai human tastebuds nih...hehehehhehe ewahhhh maklumlah nak coti sekolah tak lama lagi free lerr kita...ehemm ehemmm
Resipi laksa Asam Kolibuwuk
Ingredients
Big ChunkyTuna in a can
sedikit lada kisar
serai di titik
bawang hiris
bwang putih hiris
Halia hiris
lada merah hiris
daun kesyum hiris
perahan limau kasturi
asam keping secukup garam dan gula
Mak masak untuk mak sahaja so bahan amatlah sedikit untuk menghilangkan craving yang sangat menghantui...letaklah mentimun, nenas jika ada...kerana Mak terkurang bahan...Mak letak apa yang ada jerlah...tapi menusuk bila selepas santap berpeloh sakan dan sangat sukahati...
Laksa di bawah ini pula kegemaran anak dara Mak...Pak Sood suka pula yang ini...tapi anak bujang hanya makan kuahnya dengan nasi pula...hahahahahahahhaha All men are born with AUTOFOCUS lah... they deselect laksa in their daily menu...heheheheh
Resipi laksa Nyonya Kolibuwuk
Ingredients
sedikit belacan
dua sudu besar udang kering (3person)
dua sudu besar tuna
2 sudu besar lada kisar + bawang besar and bawang putih too agak2 jerlah
sedikit hirisan halia
sebtg serai titik
udang
fishcake or fishball
crabmeat
santan pekat (I used small packet of Kara)
optional
daun kesum
timun
limau kasturi
Tumis rencah sehingga garing sebelom masuk santan...the santan so pekat kerana kurang air..air cuma about 1 cup of water...let it thicken up and nicely brewed... :)
ya Allah...sajaaa la kan...kita memang dok berasa nak makan laksa..alih2 singgah sini ada la plak...hukksss....
ReplyDeleteyang no 2 tuh laksa apo plak mak peah....gelora je neh...
ahahahha Mak Qis yang kedua tu Laksa Nonya Mak Peah lupa nak bubuh nama...menjadi satu misteri nusantara pula tq kerana brtanya...heheheh
ReplyDelete