Wok The Talk...

Friday, May 6, 2011

Pretzel


Anak-anak dan somi selalu memberi idea dan inspirasi...maklumlah tukang masak pun selalu pening lalat memikirkan hal donia terchenta . Adalah lebi afdal bertanyakaan dengan mereka apa yang mereka ingin makan dengan sukahati...

Alhamdullillah Anak dara mak sebut nak pretzel...wahhh cabaran mak nih... apalagi kukang kukang lah mak dengan sukahati...mak gemarkan cabaran...adrenaline rush...syiok! sebenarnya byk lgi resipi makblom  update tapi kerana permintaan sahabat mak maka mak update nih dulu lah ya...

Seperti biasa susah nak ikut resipi orang bulat-bulatkan...resipi asal di sini...

Olahan mak pula begini...hehehehhe

Ingredients - A
1 1/2 tablespoon dry yeast
1 teaspoon white sugar
1/2 cups warm water
2 cups flour
1/2 cup white sugar
1 teaspoons salt
1 tablespoon vegetable oil


Pencelupan adalah di khabarkan sebelom membaking ...di haruskan mencelup dough yang telah siap di putar (twisted) masukaan kedalam air panas yang telah di kacau dengan baking soda...mula2 mak bikin juga tapi agak leceh kerana dia mudah jatuh lembek...kerja leceh begini we pogetitlahkan menyusahkan mak tukar pesen pula...mak sapu jer air bancuhan tadi sapu2 belai- belai jerr...dah dah hampir nak habis last mak tak taruk lansung ...hahahhaha tapi ianya lebih cantik dan sedap pula...So ladies we can omit that out!

Ingredient - B or bahan rendaman (optionallah kan)
1/2 tablespoon baking soda (originality they gunakan 1/2 cawan baking powder OMG! kerja giler)
1/2 hot water agak-agaklah ya...

Topping Caramel kulibuwuk
1/2 cup brown sugar
1/2 cup condensed milk
3 tablespoon butter or margarine

Masak di atas api yang kecil sehingga pekat dan cantik ianya mengambil masa kurang dari 5 -8 minutes...paling lama pun 10 minute jerr...agak2 lah kan jgn di tinggalkan nanti hanguih nangis woooo!

Cara membuat doughnya...
Mak campurkan semua bahan dan uli ala kadar serta tutup sehingga hampir 30 minutes it double the size dan bolehlah membuat uli lagi dan buat ala tali dan simpulkan seperti pretzel yang cantik molek itu...

Bake at 200ÂșC about 8 minutes only till brown...serve hot! hot! hot!


Taburkanlah cinnamon sugar atau sewaktu dengan nya amat enak di makan sambil dip dip dip dipeedeeedooooo!

4 comments:

  1. mak peah...saya dah lama teringin nak buat pretzel neh...tapi kekuatan tuh belum mau mariii lagi...hehehe

    tahniah mak peah kerana pretzel mu kelihatan jelita sama sperti aunty anne

    ReplyDelete
  2. Mak Qis cobalah tak susah dan lebih enak yang...anak2 kita sgt sukahati memakannya mereka kata auntie's anne punya liat...yang ini lembut soft dough yang...hihihihisampai keesok harinya lagi sedap pula...jgn lupa dip dip diperdeeedoooooo!

    ReplyDelete
  3. baru beberapa hari lepas mokwo makan itu auntie annie's punye pret..masa panas2 sedap ajer gonyel, bila dah sejuk..MasyaAllah..liat!!!i keciwa tull..tapi sedap dip2 dgn choc cair atau tabur almonds n cicah karamel..
    salin dululah resepi nya..buat tak buat belakang kira kan!!

    ReplyDelete
  4. aha mmg liat mokwo....tapi insyaAllah jgn bake lama tau 8 minute jerr...mak baru tahu kenapa pretzel nih pepait rupanya depa rendam dalma air panas berkarbonate...hehehhehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...