Wok The Talk...

Saturday, July 16, 2011

Nasi Ayam Goreng Kolibuwuk


Keluarga Mak nih makan udang 12 ekor goreng butter pun tak habis... beras sukat secawan setengah jerr dah boleh makan anak beranak. Mungkin Mak masak bhasmati setiap hari so agak muai beras bhasmati nih...Somi Mak nih tak mahu beras lain nak bhasmati untuk santapan setiap hari... Mak kekadang nak bikin nasi impit pun susah yelah beras nih bukan berkanji sangat...terpaksa suwuh Pak sood beli beras thailand lain dan juga kadang mak pakai jerr beras jepun bila nak buat nasi impit...ehe tersasar pulak Mak berceloteh...

Oleh kerana ada lebih 8 ekor udang masak butter... lagi satu anak dan somi mak nih tak tahu apa pesyen lunch and dinner mereka tidak suka makan mende yang sama...so sayang punya pasal...mak bikinlah Nasi Ayam goreng ala Kolibuwuk nih...main hantam sajerlah labu janji cepat dan sedap tulah motto mak nih...hihihi

Nasi yang telah di masak 3 cawan
8 udang butter with the sauce (masakan belen)
bawang putih bawang besar hiris lada hiris
1 stock chicken knorr
3 sudu minyak bijan
Hirisan Halia
daun sop dan bawang gorengan

Ayam Panggang ler cikunun tapi playcheat hihihi... tapi kalau malas beli sahaja lah yang dah siap... resipi mudah mak...ayam kenelah di rebus dahulu...jgn terus masukan dalam periok air tunggu air mendidih barulah di masukan... setelah itu agaklah dah masak isinya angkat  dengan tertib dan bilas dengan larutan air paip sahaja sejukkan ayam jer lagaknya.

Setelah itu sapukan madu serta sos black paper singlong yang lazat itu serta lumuran garlicyang telah di blender many many serata ayam di dalam dan di luar...bake at around 200°C till the kulit cripsy then bolehlah di makan bersama keluarga terchenta...

Ini resipi ikutsukarasa mak yang sellau masaka dan mengenali selera anak-anak dan somi mak... enak dan mengumbirakan...hiihihi

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...