Wok The Talk...

Friday, May 27, 2011

Baguette ala Kolibuwuk


Mak nih malas nak ke kedai mentelah nak kuar rumah berjalan2 tak tentu pasal...mak suka duduk rumah macam2 boleh buat dan berseronok...rumahku adalah syurgaku...heehehehe...

Kalau ke kedai pun tengok roti depa tu cam tak bape nak beli. Mentelah tepung dan segalanya penoh kat pantry dapur nih...so takde hal ..maka mak pun kukang kalikong kang lah kan...

...baguette mak nih mudah jerr...

2 cawan tepung gandum atau wholemeal
1 packet dry bread yeast
Air suam suam secawan (atau lebih)
sedikit garam

optional ada orang suka yang lembut...bolehlah campur satu egg yolk...

Mak memang jenis sangat malas nak menguli tepung...seperti biasa mak campur jerr semua tu...lembek2 pun ok mak suka buat soft dough nih...senang kembang semangkuk adunan...dah kembang gitu dalam sejam...mak pun taburlah tepung..mak uli ala kadar sahaja since I got hot-hottie palm nih...nanti takut kang terbantut pulak roti mak...shape your baquette to your liking...dah tu snip snip pakai kitchen cutter or scissors....bake at 170ÂșC for about 25-30 minutes...depend lah kan kalau nak garing lebih...

2 comments:

  1. mak peah makan bagutte dgn apo? dip2 ngan mushroom sop ka? neh kalau ada saki baki buat puding roti pon sodap kan makk...

    ReplyDelete
  2. makan gan asam pedas yang...gan soup tulang aduhaiiiii mengigit pinggan Mak Qis...hehehhee

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...