Entahlah kenapa kalau dah mula masak menumis ketumbar jintan...semua lauk pun ikut serta hahahahha.
Ayam masak kicap nih lauk bebudak. Yelah anak-anak saya masih di bangku sekolah mereka agak cerewet dan juga tak berapa reti makan makanan orang tua. So kene lah berbagaikan.
Kepak ayam 4 di belah dua
2 biji bawang besar di hiris
1 sudu lada kisar
3 biji bawang putih di hiris
Halia di hiris ikut sukahati
1/2 sudu kecil jintan ketumbar kisar
Hirisan lada merah
Sebiji besar tomato buah di belah belah...
Lada hitam dan garam secukup rasa
3 sudu besar air asam( asam keping pun ok juga)
1/2 sudu kecil kunyit sebuk
Bawang besar dan putih serta halia dan jintan ketumbar di tumis wangi. Masukan lada kisar di tumis lagi masukan kicap manis cap kipas udang (kegemaran kami) ikut sesuka hati anda dan kesemua bahan tadi, melainkan tomato buah dan lada hirisan...akhir sekali.
Masukan ayam dan didih sambil masukan air secukupnya. Di balik-balik. Ada setengah orang suka mengoreng ayamnya dahulu, manakala saya tidak berapa suka di goreng nanti isinya kecut anak saya komplen. So saya masak agak lama sehingga kering then masukan hirisan tomato dan juga lada...serta garam dan lada hitam secukup rasa....AMIN bolehlah makan...sekian.
sedap giler.. my peberet ni mak.. kalau my mom, dia siap tumis cili boh dolu sblm taruk kicap. <-utk org2 tua aja.. kalau bebudak.. sama lebey kurang mak peahnyer lesepi
ReplyDelete