Wok The Talk...
-
Puff pastry rolls nih berinti daging cincang ala-ala murtabak...almaklum selera orang melayu hihihihi. Mudah sangatlah membuatnya lagi lah ...
-
200gm Udang di belah belakangnya lalu di gaul dengan tepung Haruma (KFC) dan di goreng mengunakan minyak yang agak panas. Jangan goreng terl...
Saturday, April 16, 2011
Kueh Lapis Kukus
Kuih lapis kukus ini adalah kegemaran anak dara saya. Lama saya tidak membuatnya. So semalam ntha apa hangin saya pun membuatnya kembali alhamdullillah lembut dan lemak serta lapisan kuih boleh di siat siat....hehehehhehe
Di maklumkan bahawa acuan saya nih kecil sahaja. So sukatan saya membuatnya adalah sungguh minima.
Kuih Lapis kukus...
resipi ini sukatan acuan sedang saya...
1 1/3 cawan tepung tapioca (ubi) - saya hanya mengunakan cawan kopi hehehehe
1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan gula or more up to you
1 packet kecil santan kara
1/3 cawan air
secubit garam
warna pilihan
Gaul semuanya dengan sukahati tanpa di pukul bertubi. Tapiskan adunan sebelom meletakkan warna dan kukus selapis demi selapis mengikut warna kgemaran anda... setiap lapisan kenelah tunggu beberapa minit sebelom membuat lapisan seterusnya...kene tengok larutannya masak..sebelom menuangkan yang selanjutnya.
Senang dan mudah nak potong dan keluarkan dari acuan tunggu dan bersabar lah...jika nak cepat masukan acuan dalam balang air biar dia terapung hahahahahhahaha cepat sikit... perlu di ingatkan kalau nak potong lumurkan pisau dengan sedikit minyak...jgn letak minyak rambut taw! aniaya... hehehehe
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
cantik...cantik!! kalerpul sguh...nk mkn pun rasa sayang neh
ReplyDeleteterimakseh Mak Qis anak kita dah makan kasi licin dahhh mmg sayang masa petik gambar ktia kata...nantilah umie nak ambil gambar tak sabar-sabar nak potong makan...hahahahah
ReplyDelete