Wok The Talk...

Sunday, January 30, 2011

Chilli Crab

Tadi pergi pasar apek pasar panggil Mak ....nyonya mali-mali... wah ada balang mau bagi sama lu Mak ingat angpow ke apa?...fat hopelah kan hahahahahahhaha... Nah ini tomato celi lu manyak suka sama lada manyak-manyak lu boleh masak... alhamdullillah... Acek banyaknya? (eksyen malu ler pulak tu)...lu ambiklah esok wah ada manyak lagi...ini wah kasi sama lu arr...Ya Allah rezeki terimakasehlah apek...dalam hati* wah nak cakap sayang sama lu pun tak bleh...nanti lu ingat wa apa pula...hahahahahahha...Mak balik gan anak dara mak terkekekekekekke... ketawa kelakar lah kan...

Apek ikan pulak teriak Nyonya lu mau ikan busat esok ada wooo baik punya... Lu latang pagi wa kasi simpan sama lu... Wa mau makan itik ini hali laya lah apek...ikan wa takmoh... hahahahahhaha gelak-gelak gan Apek silonok wooo... Mak beli udang besar sekilo dah bayar mak berlalu... Teha kata semua Apek gurau gan Mommi... hah yelah babah nko kan dah kata Apek taxi pun suka gan Mommi... nihkan pula Apek pasar tiap hari nampak Mommi...


Oklah tu citer kelakar jerr... hari nih Mak masak chilli crab... Bapak gan anak-anak mintak. Everybody has their very own version of chilli crab...so am I.

Ingredients
2 big Crab
(mak kukus sebab dia masih terkedek-kedek mak ngeri lah nak takik)
1 cawan tomato ceri
6 lada hidup
2 sudu besar sos tiram
4 garlic chopped
1 big onion chopped
salt and pepper
1 tbsp sugar optional (kerana tomato agak masam)
1 cube stock chicken knorr
1/2 inch ginger chopped
1 egg whisk
parsley chopped

As usual ini sebenarnya masakan ulangan but changes are made due to too many tomatoes dan lada yang  Mak dapat. Setelah di kukus less than 10 minutes (kalau ketam renjong mak goreng di minyak yang panas instead of kukus)... Mak cuci ketam lalu potong dan ketuk agar senang di makan oleh anak-anak. Babah dia takpe ada gigi dinosaur budak-budak nih susah sikit kalau makan ketam...nanti kita yang kene mengelola penat arr...

Mak blender halus tomato dan lada tadi. Mak tumis bawang besar dan bawang putih sehingga wangi, Masukan sos tiram kemudian masukan paste tomato dan lada tadi tumis sehingga cantik menawan kalbu naik baunya...masukan halia. garam. gula. stock chicken dan pepper secukup rasa...masukan ketam gaul rata. Yakin masak barulah masukan telur yang telah di pukul dengan lemah lembut gaul lagi sehingga rata.

Penat ya? Main rata-rata jerr...hahahahhaha last nak makan taburkan parsley buat petik gambar ...tu style Mak lah...takde Parsley kang gambar tak molek...hihihihi Siap mamam gan nasi panas NYUM!

P.S.I Love you: Rasanya lebih enak dari mengunakan tomato sos...tak caya cobalah...sehingga menjilat ketitisan akhir suamiku makan kuahnya... cecah roti lagi...

2 comments:

  1. sroooot sroooot... momi, yaya demam aaa ... tapi nak makan gak chili crab momi ni. Huhuhu.

    ReplyDelete
  2. kasihannya balik holiday demam....get well soon yaya...ketam can wait ok

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...