Dulu mak belajar buat truffles nih kat Phoon Huat...tapi dorang punya banyaklah complicated...pening paler mak...
So mak ubahsuai sambil-sambil tgk resipi orang putih, orang melayu, orang congo...semua mak tengok...masih tak dapat yang simple akhirnya mak nekad yelah mak nih suka sangat gan philadephia brick cheese tu apalagi...mak pun kerjakan...dah bape kali mak bikin nih yang paling suka tentulah babah...budak-budak suka juga but bapak budak tersangatlah suka...bahan-bahan di bawah hanya mendapat 20 biji ketulan truffles sahaja...jika hendak lebih kenelah sukat sendiri ya...
Bahan-bahannya
400g Dark Chocolate
100g Philadephia Brick Cream cheese
125g or small can whipping cream from nestle (or milk)
or you can skip the above whipping cream and add another
100g of Philly Brick Cream cheese
Cocoa Powder for coating or nuts or anythinglah...
Sangatlah mudah...dark chocolate di cairkan mengunakan double boiler, Apabila choc cair masukan cream cheese, dan whip cream lalu gaul rata. Api kecil sahaja jangan sampai mengelegak atau mendidih. Agak-agak yakin dah padat dan kenyal maka sejukkan dahulu sebelom masuk dalam freezer.
Normally, I freeze it in the freezer over the night for good texture. using a little bit of oil on your palm lalu bulat-bulatkan supaya tidak melekat di tapak tangan setelah itu golek-golek di atas coating kesukaan anda.
Selamat mencoba dan selamat maju jaya.
salam gee,
ReplyDeletesedapnya truffles, philadephia cream cheese yang digunakan tu, the normal cream tu ke? yang pack colour silver & blue eh?..looks interesting & sure sedap kan?..
alam ayu
ReplyDeletePack color silver Ayu yg ada logo tu..
mudah jerr kalau orang jemput makan2 pun I buat itu buat santapan ramai boleh di perbagaikan dengan coconutkah? kekacangkah...atau taburan cheese pun boleh...