Wok The Talk...

Sunday, March 6, 2011

Hor Fun

Semalam masa buat choc cake, leka sangat takut tak jadi sampai terlupa main dish for dinner nak makan apa anak-anak dan somi den nih? Kelam kabut sekejap terputar-putar badan nak mikir secara spontan. So anak dara kata Hor Fun mommi nak kuah punya occay!... hah Hor Fun stock kway teow mommi ada halus lah sayang... takpelah adek nak juga!

Cubit karang dak nih... dia nih kan kalau nak sesuatu nak juga sib baik ada stock kalau tak dah memanchooooor mak ke kedai mujurlah kedai tu sejenkal jerr gan rumah mak nih... tapi malam dah tutup lah hahahahhahaha...

bahan-bahannya
500g Kway Teow (lebih lebar lebih cantiklah kan)
200g udang
5 garlic chopped
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap masin (cair)
sedikit sayuran we use kailan sebab sedap dan ranggup
2 sudu besar tepung cornflour di larut di dalam 2/3 air di dalam gelas
garam dan lada sula
black pepper secukup rasa.
daun soup daun bawang

Secepat kilat Mak tukar uniform superwomen! Lalu Mak pun mengulai tumis seperti biasa bawang dan udang masukan sos2 tadi dan larutan cornflour garam dan segalanya secukup rasa. Jangan lupa pula sayurnya tadi... potong lada merah juga ada lada hijau jeruk bercuka aduhai nikmatnya tak terhingga tapi takde pula... make do with hirisan lada merah sahaja...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...