Wok The Talk...
-
Puff pastry rolls nih berinti daging cincang ala-ala murtabak...almaklum selera orang melayu hihihihi. Mudah sangatlah membuatnya lagi lah ...
-
200gm Udang di belah belakangnya lalu di gaul dengan tepung Haruma (KFC) dan di goreng mengunakan minyak yang agak panas. Jangan goreng terl...
Saturday, March 19, 2011
Mee Siam Kuah Kolibuwuk...
Hailah dah lama Mak tak blog walking blog teman-teman kolibuwuk.... Apa lah khabar semuanya cuti sekolah nih mmg lah bz tahap tak hengat...bebudak nih baik lah dorang pi skool kalau cuti memang tunggang langgang rumah macam tongkang pecah, bergaduhnya lain dan sekejap-sekejap kelaparan... Ya Ampownnn dok kat dapur pegang senduk jerr...kerja Mak...
Takpe it's almost over...yehaaaaawwwww! Tapi mak pula hawus bertugas semula...sigh*
Mee siam kuah nih seperti biasa simple jer cara mak lerr tak cukup bahan semendang hahahahah... sebab somi mak nak makan. Tapi pabila kita suwuh pergi kedai beli daun kucai pun dia tak bape nak kenal ... hahahahaha... tapi boleh lah di beli daun bawang, soup dan daun pahit tak tahu sayur apa lah tu...hahahahahha
Mee Siam Resipi Kolibuwuk
1 bungkus Mee brand lada merah - mak suke brand nih...best!
(di rendam dalam air sehingga lembut)
3 sudu besar lada kisar
(Lada kering di rendam dulu, bawang besar, bawang putih, kunyit hidup, sedikit belacan)
2 sudu besar tomato sauce
2 sudu besar chili sos lingam (kerana manis anak-anak suka)
1 cawan udang kering di rendam dan tumbuk kasar
garam dan lada sula secukup rasa
air secukupnya
2 biji telur
daun sop daun bawang
(kalau ada kucai mmg best!)
Mee Siam nih mudah jer tumis udang kering dengan segala macam rencah sehingga cantik dan garing masukan air secukupnya sahaja, jika tidak akan hancurr mee tadi...gaul rata apabila hampir masak pecahkan telur dan masak di tepi dulu sebelom gaul rata sehingga masak...
Kuahnya Mak playcheat juga tapi alhamdullilah sedap lah juga taste keluarga, seperti sedia maklum anak mak gan somi mak sangat cerewet sorang tak makan kacang sowang tak makan tauchu...aduhaiiiii kene adjust resipi kuahnya ikut sukahati
Kuahnya mak letak segengam udang geragao di tumis bersama lada kisar sebanyak 2 sudu besar (masakan hanya sukatan kecil kerana mak pun hanya suka makan mee siamnya sahaja tanpa kuah -cerewetlah juga LOL)... tumis seperti masak asam pedas cuma lebih cair, lebihkan gula sedikit gan air asam...
selamat mencoba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment