Wok The Talk...
-
Puff pastry rolls nih berinti daging cincang ala-ala murtabak...almaklum selera orang melayu hihihihi. Mudah sangatlah membuatnya lagi lah ...
-
200gm Udang di belah belakangnya lalu di gaul dengan tepung Haruma (KFC) dan di goreng mengunakan minyak yang agak panas. Jangan goreng terl...
Friday, March 4, 2011
Popiah Sambal
Popiah sambal nih Mak main agak-agak sahaja tapi menjadilah. Dapat idea nak bikin popiah ini untuk kelas mengaji di rumah Mak, apabila terjumpa dan beli di pasar malam. Masa tu makan pejam mata untuk merasa apakah rencah yang di gunakan dan popiah ini tiada berinti tapi bersirah sambal sahaja...
Dalam mak dok pejam mata sambil mengunyah tu...dapat lah agak apakah rencah yang di gunakan, yakni Sambal lah...hihihihihihi. Maklumlah arwah ibu kita nih dulu jualan kerepek pedas nak menyekolahkan kita kan. So teringat lah arwah ibu seorang yang tak lokek letak ikan bilis dan udang kering kisar... so jadikan ianya bahan mejik! Alhamdullilah Enak!
Ingredients
2 bungkus kulit popiah size kecil
segengam lada kering
(yang telah di rebus terlebih dahulu buangkan kotoran)
sedikit kunyit hidup
1 bawang besar
3 bawang putih
2 sudu besar rendaman udang kering dan ikan bilis
sedikit air asam
blender all the above ingredients tau
garam sikit tapi gula lebih dan keranggupan akan lebih terjamin
Tumis lada dan bahan2 di atas nih sehingga hampir pekat lalu tutup api masukan popiah dan sirah rata!
Jika inginkan kerangupan yang lebih sempurna masukan dalam microwave for another 1-2 minutes insyaAllah keranggupan akan lebih terserlah!
selamat mencoba!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
siang td dah beli kulit popiah tp tak ada masa nak gulung lg hahaha....
ReplyDeletemintak iman gulungkan...mesti best :P
ReplyDeletesgt sedapppp.....berbaloi menggulung popia;p
ReplyDelete