Wok The Talk...

Sunday, February 13, 2011

Pasta with Mussels & Tomato Sauce


Kami anak beranak nih penchenta carbo nan setia. Be it nasi, roti, pasta, pizza ya ampown. Setiap hari kami melahap carbo tanpa mercy! But I cooklah kan... is a No No eating luar! That's how I disiplin my kids.

At times, adalah makan luar tapi Mak nih mesti jadi pengkritik tegar... ngomel jerr tak sedaplah... itu lah ini lah... lagi lagi Sssss-en (malas nak sebut kang ada yang sentap mengelabah Sua Sway kemoning) Mak kalau pergi sana Mak cam nak cokik-cokik manager kat sana. Dagingnya amat jarang berjuicy - kering kontang! Bila Mak complaint sama juga malah di berikan yang baru... tapi kering kontang juga baik ayam baik daging dan ikan kering ... dorang suck up all the juiciness dari nate-nate tu agaknya... kuciwa u know!

Bila ada manusia yang usulkan Atkins Diet Mak marah meronta-ronta sampai nak hentak meja,... ehe kemain lagi Mak...hahahahahhahahaha eksyen jerr...

Jangan percaya sangat diet atkins tu makan daging tiap hari tak hengat tu kang mudarat tau. Apa-apa pun yang kita makan kenelah berpada-pada jangan sampai mudaratkan diri. Imbangi dan makan dalam quantity yang sederhana... ewah nasihat orang pulak Mak nih...mcm iyo-iyo or jerr... hahahahhahaha


Oklah ntah kali yang keberapa Mak masak pasta. Every fortnightly kot or more? Yang Nyata keluarga Mak bukan orang Italy tapi kami suka makanan bertali nih...

Bahan-bahannya
4 red chilies
5 garlics
1 onions
blender the above ingredients
1/2 a packet of Liguine
1 big can of Big Chunk of Tomatoes
4 slice of cheddar cheese
salt and pepper
1/2kg of mussels (steamed)
Olive Oil
1 cup water
Parsley chopped

As usual rebus linguine di dalam air bercampur dengan garam dan olive oil. Setelah itu asingkan. Tumis bahan blender tadi with olive oil...orang putih tak letak chili nih...maklumlah kita nih orang melayu macam mana pun mesti nak pedas-pedas sikitkan. Tumis sehingga hilang bau lada tu then masukan big chunks of tomatoes dari 1 big can. Apa brand? Apa-apa pun ok sedap ianya manis. Mungkin kerana Mak nih penchenta Tomatoes so anak-anak pun mengikutlahkan.

Setelah cantik masukan mussels yang telah di rebus atau kukus tapi gaul bersama sos dan masukan segelas air. Gaul rata lagi lalu masukan cheese tadi sehingga larut maka masukan linguinie dan balik-balik sehingga jaya. Senang jer kan...tapi anak-anak dan suami Mak menjilat jari... kenyang beb!

Mak suka jer menjamu orang, tapi kalau orang tu high-class sangat baik takyahlah kan piler restorante... kerana Mak mengunakan bahan-bahan di pasaraya sahaja... hihihihi

2 comments:

  1. Sedappppppppppppppppppppnyaaaaa.....

    ReplyDelete
  2. Oh sungguh sedap! bebudak nak lagi dan lagi...Mak kata takleh bahaya! hahahahhaha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...