Wok The Talk...
-
Kita dah lama sangat tak post gambar masak kat sini kerana kita lupa password lol!!! Oklah it's never too late to rekindle the long los...
-
Mak nih kan setiap hari pun mengindam itu ini. Yang ajaibnya masa mengandung tak pula mintak itu ini.. seingat mak satu jerr yang Mak minta...
Tuesday, August 24, 2010
Kueh Nagasari
Selama saya sudah berada begitu lama di donia pana ini... inilah pertama kali saya mencoba kueh kegemaran saya yakni nagasari atau 'dragon pakai sari'. Tanpa segan dan silu saya bertanya kakak-kakak saya dan surf internet. Alhamdullillah menjadi pulak lemak dan enak di makan.
Bahan di bawah ini boleh dpt 8 keping sahaja
4 biji pisang yang telah ranum di belah empat
1 cawan tepung beras
1 kotak kecil santan pekat
1 cawan air garam secukup rasa
2 sudu besar gula
Daun pisang
Daun pandan sedikit
Apabila kita tanak kukus bubuhlah daun padan ke dalamnya supaya kueh kita nanti harum mewangi.
Cara-cara membuatnya. Campurkan tepung beras, santan, gula, garam dan air kedalam periok dan di masak dengan api yang perlahan. Di kacau senantiasa sehingga ianya pekat dan cantik seperti dadih. Biarkan sejuk seketika dan mula pasang kukus berserta daun pandan tadi.
Setelah tepung tadi sejuk mulakan expedisi membalut pisang yang di belah empat itu saya gunakan 2/4 untuk satu bungkusan. Saya letak kan sesudu besar dadih tadi dan di lapis pisang dan sesudu besar dadih lagi dan balut dengan daun pisang tadi.
Kukus selama 25-30 minit sehingga kelihatan daun berubah warna. Boleh di makan panas atau pun sejuk enak rasanya...yabedabeduuuu! menjadi dah....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Comelnya nampak...lemak berkrim putih gebu macam peha baby hue hue hue....tengok pun dah tau gelenti sedap...bila tgk ropa kuih ni teringat pulak yang mak aku sgt suka ada 1 jenih kuih yg seakan2 kuih ni...namanya kuih tepung bungkus intinya kelapa makanan tradisi org kelantan. Mak aku kata, org2 jaman sekarang ney dah tak reti wat kueh2 jenih cengginey...kalau belipun kat pasar ramadhan pun kompom kuciwa!
ReplyDeletehah tulah Al Syibly....lagi2 cam aku nih cerewet nak mamfusss bab makan....rasa pelik sikit aku tak makan...kalaulah arwah mak aku masih ada dia akan puji aku dan tepok2 bahu dan urut badan aku...kalau aku pandai masak...malangnya dah lama beliau pergi baru kini aku pandai masak memasak...sedihkan...:(
ReplyDeleteSedih ke mok? Aiseymen...ayat ko tu buat aku membara nak blajo memasak...betul lew tu, sekarang ni mementang mak ado, manja (plus huruf 'M' Besor) hehe...sok2 mak dah takder baru nak rajin, baru nak pandai...takder can mak nak merasa ayer tgn kiter...mak aku tu pun agaknya kalau aku ney kat dapur selalu kompom di lambung2nya aku di timang2nya aku kot hehe...
ReplyDeletehah nko senang di lambung terus melekat kat bumbung...hahahahahhaa
ReplyDeleteahalah dulu aku manjer gila skrg jadi cinderella semua aku buat sendiri padan muka aku...hahahahahha
Mak Peah...kak noor nk tanya...santan kotak kecik tu berapa gram ya...?
ReplyDeleteKak Nor
ReplyDeleteSantan kara kecil 200ml atau 6.8 oz tu kak... kebetulan saya pun nak buat kueh nagasari hari nih kak...