Wok The Talk...

Monday, August 9, 2010

Black Pepper Crab...


3 ekor ketam besar di potong dua
8 ulas bawang putih (cincang halus bawang-bawang itu)
2 biji bawang besar hiris
hirisan halia
3 sudu besar sos black pepper (Singlong)
2 sudu besar sos tiram
2 sutu besar kicap pekat manis
4 lada merah di hiris
Daun sop daun bawang di cincang halus
Bawang goreng

Setelah ketam di bersihkan dan di potong dua saya gaul ketam dengan sedikit kunyit dan garam goreng di dalam minyak yangg panas. Untuk beberapa minit sahaja dan saya toskan.

Minyak secukupnya dan tumis bawang putih sehingga garing dan naik baunya then masukan halia tadi. Masukkan sos2 tadi dan tumis dengan jayanya. Gaul dengan ketam sehingga sebati masukkan lada hirisan dan bawang hirisan serta daun sop dan bawang goreng...boleh di tambah dengan garam secukup rasa dan lada sula...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...