Perlu di ingatkan jangan sesekali beli Soon Kueh sembarangan jika tiada cop halal kerana ia mengandungi lemak cikbibah nauzubillah.
Skin
2 cup of Soon Kueh Flour
1 cup of boiling water (or more depend on the dough)
A pinch of salt
2 tbsp of vegetable oil
Mixed together and let it rest for 15-25 minutes
Intinya
1/2 cawan udang kering (direndam)
2 ulas bawang putih
2 biji lada merah
(bahan-bahan ini di blender)
1 biji kecil sengkuang china di hiris halus
10 shiitake mushroom di hiris halus
Daun bawang ikut rasa di hiris halus (lagi byk lagi sedap)
2 sudu bawang goreng
2 sudu kicap pekat manis
lada sula dan garam secukup rasa
Semua bahan di atas di tumis dan masak sehingga kering. Biarkan dia sejuk seketika sebelom membuatnya,
Terus terang agak rumit sedikit untuk membuat kulitnya. Setelah tepungnya sejuk maka ia di uli. Kondisiya agak melekit. So haruslah di selang seli dengan sedikit minyak. Setelah di uli cantik di jadi kan bebola agar mudah untuk menjadikan ia bulat dan leper. Saya hanya mengunakan jari jemari sahaja tanpa pengiling. Apabila bebola telah siap saya taburkan sedikit tepung lalu mengunakan jari jemari membuat bulatan.
Jangan terlalu nipis atau tebal kerana tepungnya agak fragile. Ia mudah terkoyak. bila sudah di leperkan menjadi bulatan masukan inti. lagi sekali saya ingatkan jgn terlalu byk inti kerana nanti dia mudah merekah. Buat seolah kita membuat karipap dan mencantumkannya jgn risau ia mudah melekat.
Setelah siap taburkan tepung agar tidak melekat di pinggan dan juga di pinggan apabila menyusunnya. Untuk permudahkan mengangkat pergi balik dah....
Sapu minyak pada bekas sebelom mengukus Soon kueh. Ia mengambil masa selama 10 - 15 minute sehingga nampak kulitnya berbayang lalu angkat. Perlu diingatkan apabila sudah masak, sekali lagi sapukan sedikit minyak agar ianya tidak mudah melekat. Ia mmg manyak leceh lah...hahahahahaha
Sekian terimakaseh.
Maaf sajerlah ya sekejap tulis omputih sekejap tulis melayu ala you all paham2 jerlah ya...ada masa susah saya nak explain dlm satu satu bahasa...asal saya tidak mengunakan Tamil Elam sudah cukup cantik.... Har Har Har....
No comments:
Post a Comment