Wok The Talk...
-
Puff pastry rolls nih berinti daging cincang ala-ala murtabak...almaklum selera orang melayu hihihihi. Mudah sangatlah membuatnya lagi lah ...
-
200gm Udang di belah belakangnya lalu di gaul dengan tepung Haruma (KFC) dan di goreng mengunakan minyak yang agak panas. Jangan goreng terl...
Monday, December 20, 2010
Ikan Becuk Pindang Pedas
Masakan pindang ala arwah mak...lama tak makan kuah pindang pedas nih tetiba teringin pula. Maklumlah badan tak berapa sehat bape hari nih, selera pun kurang...berangan nak makan pedas-pedaslah pulak...cikunun jerlah...kerek! LOL.
Mak Peah gi pasar apek ikan promote ikan becuk nih....seekor kecik mahal juga weii...4 dollars plus plus...dulu ikan nih mana laku...murah gila pulak tu...My MIL dulu suka bakar, nanti tulang tengahnya berwarna hijau...di khabarkan jika tulang ikan becuk nih tidak di buang dengan betul atau di biarkan ia akan menjadi lipan bara! Mejik arr...walluallam tak pernah pulak tengok kejadian seperti itu...
Oklah pindang ada berbagai pindang
Ini pindang apa pun Mak Peah tak pernah tanya maklumlah kami orang bugis ada pemakanan yang orang lain jarang makan tapi all edible still tak mudaratkan keanggotaan badan tiada yang akan terlerai...insyaAllah di jamin oleh?....hihihihi
Ingredients
Bahan A
seekor sedang Ikan becuk
2 inchi Kunyit hidup hiris
1 inchi halia hiris
1 inchi lengkuas di titik dan di lenyek kasi penyek betul2 tarak main2...hihihi
Bahan B
1 bawang besar
4 bawang putih
3 biji lada merah
1 biji serai
sedikit belacan
bahan B di atas di kisar halus
1 batang serai titik untuk tumisan
beberapa biji lada padi di lontar sahaja ke dlm periok
air asam secukup rasa bersama garam dan gula...ikut sukahati lah kan...lada sula
Optional tomatoes dan bendies...enak sungguh tau!
Semua hirisan, titikan dan kisaran di tumis wangi sehingga cantik dan masukan ikan dan air serta air asam...tanak sehingga masak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment