Wok The Talk...

Friday, October 29, 2010

Chapati dan Kima


Jika tidak bekerja, pepagi adalah saat bahagia kami suami isteri bersarapan dan menikmati air tauhu. Kami memang suka air tauhu panas-panas. Segar terasa kenikmatannya tak terhingga Slurrrpppps!

Setelah suamiku menghantar anak-anak ke sekolah. Mak Peah akan berpikiran nak masak apa untuk breakfast dan lunch. Kekadang suami ku beli juga. Sebungkus nasi lemak kami makan berdua. Entah kenapa nasi lemak sekarang takde rasa nasi lemak langsung. Adat berniaga begitulahkan...

So pagi ini Mak Peah dapat idea buat roti chapati.

Roti Chapati nih mudah sahaja
tepung chapati
air garam
jika hendak lembut tambah majerin uli-uli dan makan itu jam juga...baru sedap
nak lagi cepat dan mudah beli jerr yang instant lebih kurang halal lah juga rasanya amin...

Manakala Kima pula tersangatlah mudah
daging cincang
bawang besar di cincang berserta bawang putih tumis
sedikit hirisan halia lada merah
serbuk kari ADABI...
kalau nak pedas sedikit tumis lada kisar sedikit...

Cepat dan mudah apalagi kita ngap!

Breakfast kami suka makan sepinggan tanda meriah dan romantika di pohon kelapo! Sekeping sorang dah kenyang alhamdullillah...


Oleh kerana sedap sangat makan chapati di pagi hari, makan tenghari ada rekewes lagi so Mak Peah buatlah kari ayam pula dan untuk budak-budak metot Mak Peah buat special sikit lah sausages with scramble eggs...kasi depa happy!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...