Wok The Talk...

Wednesday, October 13, 2010

Kway Teow Goreng...


Hah Kway Teow nih kat Temasek semua orang tahu nak buat. Tapi to my Malaysian frens this is for you.

1/2 kilo kway teow kasar
200gm taugeh
300gm udang besar

2 tbsp udang kering di rendam seketika (di tumbuk kasar)
1 bawang besar hiris
6 ulas bawang putih di cincang
2 sudu lada kisar
sedikit belacan
3 tbs dark sweet sauce
1 tbs kicap cair
1/3 cup air asam
Optional kerang
Lada sula dan black pepper serta garam secukup rasa

Senang jerr bawang putih yang di cincang di tumis sehingga wangi. Masukan semua bahan di atas tumis lagi selepas tu masukan udang masak seketika. Masukan Kway Teow tadi last apabila semua telah sebati baru letakkan kerang yang telah di buang kulitnya. Masak sehingga rata dan taburkan bawang goreng lada sula dan black pepper secukup rasa.

Ada orang tak boleh makan kerang setengah masak nanti boleh cirit-birit. Lagipun memang tidak di galakan sangatlah makan kerang setengah masak nih nanti kene Hepatitis B pulak nauzubillah.

Pesanan Penaja: Makan ikut hati mati Makan ikut rasa binasa Makan free yang paling best! hehehehehehhe

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...