Wok The Talk...

Saturday, October 30, 2010

Pizza Ayam Black Pepper


Budak-budak apalagi yang mereka suka? Tentulah Pizza!

Kalau ikut tekak orang tua seperti Mak Peah memang tidak 'doyan' sangat dengan makanan seperti ini. Maklumlah kami di besarkan dengan masakan orang melayu dan cara kampung. Setahu Mak Peah ayat 'doyan' adalah ganti nama bagi perkataan tidak selera. Saya tidak tahu bahasa apa mungkin bugis kot?...hihihihi arwah emak saya suka mengunakan perkataan ini. Yelah orang tua bila berkata-kata sungguh beralas. Ternyata mereka tidak suka mengecilkan hati sesiapa.

Sebaiknya begitulah apabila berkata-kata, jangan timbul riak, sombong serta mengejek-gejek orang sesuka hati. Biar pun orang tersebut tidak punya apa yang kita punya, kita harus senantiasa bersikap sedar dan jangan sesekali takbur. Nauzubillah di jauhkan dari perbuatan mungkar yang tidak di sukai Allah swt.

Berbalik pada Pizza nih, Pizza Mak Peah sungguh mudah.

300g daging ayam di cincang atau kisar.
Bawang besar di cincang juga
lada serbuk black pepper
sedikit kunyit dan garam serta lada sula secukup rasa

Bahan di atas ini di tumis terlebih dahulu mengunakan minyak Olive Oil untuk kesegaran rasa.

Bahan buat tepung pizza pula Mak Peah selalu mengunakan kaedah mudah sama seperti membuat roti. 
1 packet ragi kering
300g tepung gandum naik sendiri
sedikit garam
dan air secukupnya
di uli sehingga menjadi dough lalu saya let it rest for 30 minutes dan tutup dengan tuala basah yang bersih.

Bila dah siap untuk membakar, sapu kulit pizza dengan campuran tomato dan cili sos ikut sukahati. Lalu di taburkan daging di atasnya. Sapukan juga mayonaise berserta parmesan cheese  banyak sedikit lagi banyak lagi budak-budak suka.

Bake for 30 minutes at 180 celcius. Setiap oven memiliki suhu dan gaya tersendiri. Kenali Oven anda!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...