Bongkar esbok ada mee kuning belen masak mee soto ituhari....carik-carik taugeh boh laio lhorr... hahahahah tapi mesti nak jugalah...buka freezer pulak jumpalah udang besar bape kerat nih jadi! Dalam kepala otak camne nak sedapnya? Boleh pulak visualisation sekejap...maklumlah designer pencen memang train buat mende hayal-hayal begini siap ada virtual reality lagi di depan mata hahahahahhaha
So dalam pikiran nih Hokkien ini memang takde tumis-tumis pun...so panaskan kuali kecil taruk segelas setengah air...potong bawang putih 4 ulas chop!...chop!..ada kasar ada halus I love garlics!
Ada stock ikan bilis knorr... dah malam ok ajerlahkan...udang besar dah thawed...apalagi
300g Mee Kuning
I cube knorr ikan bilis
4 garlics chopped
4 garlics chopped
Udang
1 biji Telur
Lada sula dan black pepper
First masukan mee kuning dalam air yang mendidih...gaul rata dan setelah itu di buang airnya dulu...cuci mee tadi ketepikan dan masukan setengah gelas air lagi. Masukan Udang, Garlics dan I cube Knorr Ikan bilis gaul rata di api yang agak besar. setelah udang masak masukan mee kuning tadi, lada sula ikut suka hati anda...
Saya nih penggemar garlic dan lada sula so saya taruk lebih...gaul mee jika air surut masukan lagi sedikit air...a dash of minyak bijan dan coarse black pepper, ambil sebiji telur whisk dan gaul cepat-cepat ke dalam mee tadi....BIOLA! menjadi...
Di hidangkan bersama perahan limau kasturi dan sambal belacan! KAW KAW enaknya...kerana sedikit berebut-rebut tiga beranak...hahahahhaahhahahah
Today anak-anak minta lagi..sedap nah lah tu....
salam gee,
ReplyDeletewah dah boleh buka kedai gantikan stall kat banquet causeway point tulah...i will be ur first customer tau..hehehe..
Ws wbt Ayu
ReplyDeletehahahaha I nih malas sgt nak keluar rumah...apa I teringin makan I coba masak jerr...I tak sanggup buka kedailah yang...I am enjoying myself so much right now no more stress...hahahahah