Wok The Talk...

Monday, November 1, 2010

Kangkong Belachen


Ek Eleh biar betik kangkong belacan pun nak letak recipe kat sini?...Heheheheh jangan marah arrr. Ada orang macam saya dahulu memang lansung tak pandai goreng sayur kankong belacan. Itu adalah kenyataan ala saya bukan baru masak hari ini menjak saya kawin dah 17 tahun saya masak tau!

Tapi memang saya masak semua simple-simple jerr...LOKEK?! Eh tak baik awak tau. Bukan Lokek sebab citarasa saya memang simple. Sekarang menjak dah tua-tua pun makan banyak pun sakit perot dan boleh muntah belahak.

So, saya cuma makan sedikit sahaja tapi kene ulang-ulang beberapa jam selepas itu kerana laparkan kan?!!! hehehehehehe....

Kang Kong Belacan nih saya khususkan khas buat yang baru pandai nak masak. Boleh? Set!

Tapi sebelom saya tulis recepi saya ada cerita lucu sedikit. Kakak ipar gan abg ngah saya suka bertandang agak mengejut. Pada suatu hari Abgngah serta keluarganya pun sampai ke rumah saya. Saya pun kelam kabut Kong Kang Kong Kang di dapur...so saya masaklah secekak 50sen worth of sayur kangkong nih...semua mata tengok kat mangkuk kankong saya, lalu kakak ipar saya berkata nkorang makan gini jer ke? Setotet gini hari2...saya ckp aha...tulah kenapa tak cakap awal nak dtg...saya sengeh...

Kakak ipar gan abgngah saya ketawa terkekekekekeke tak tahan sampai menangis2 tahan gelak...oklah citer dah habis ....itu jerr. Ehe tentulah saya masak masakan lain juga takkan nak bagi abgngah saya makan kankong jerr...awak tak baik lah!

Secekak kang kong
2 biji lada merah
4 biji lada padi
seulas bawang besar dan bawang putih hiris
dua lada di atas di tumbuk bersama bawang
1/2 sudu kecil gula
No garam sbb ada belacan besar 1 inchi saya deraikan dan goreng dahulu
1 sudu kecil petis rojak

Hah tu jerr...lepas tu Syiuuuurrrrrrrrr lah goreng dengan hati gumbira ria...ambil ketawa har har har....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...