Masukan hirisan Halia lagi banyak lagi wangi dan enak
dan sebatang serai kukus sehingga masak...jika nak merebuspun samalah juga ya...
Gonggong nih di makan bersama sambal asam memang power! Memang ramai juga yang saya kenali tidak pernah makan gongong. Maybe kerana kami orang bugis dan tok serawak saya adalah nelayan makanya kami terbiasa dengan masakan laut seumpama ini.
Actually babah beli gongong nih masa dia pergi sholat jumaat. Balik singgah shensiong. Nak sangat makan gan sambal asam katanya. Bukan mudah nak dapat gonggong hidup. Babah juga telah membeli beberapa ketulan Escargo Asia bukan dari versi French hihihi
Baru ituhari terbaca kisah perjalanan seorang ustad nih kawan Mak Peah kasi link kerana kemusyikilan bacalah kalau senang. Mengenai cara memasak siput yang hidup sebagaimana beliau memasak Escargot aka siput babi buat setengah orang melayu yang tidak mengenalinya. Siput babi kat garden tu snail garden namanya bukan escargot. Tu tidaklah boleh di makan melainkan dharurat kot jikalau tiada makanan lain....hihihi
Semua sedia maklum gongong nih di kukus atau di rebus enak...bak kata ustad tadi nak rebus atau kukus...biarlah masak airnya dulu sehingga mendidih, oleh kerana siput itu hidup jika di masukkan tidak lah terkial-kial sangat siput hendak menghembuskan napas terkahirnya. Di maklumkan kuranglah seksanya ye tak...logiclah juga kan...kita kenelah bersifat baik walaupun pada haiwan sekalipun.
saya diperkenalkan dgn siput nih masa kat sabah....giler addicted. sedaplah amat!!! - pink dragonfly
ReplyDeletePink memang sedap giler Pink...cicah sambal asam!
ReplyDelete