Resepinya sama jerr dengan yang Sup tulang lutut kambing itu hari cuma versi kali ini 2 kg jerr.
Bahannya untuk 2 kilo tulang kambing
3 bawang merah
2 bawang putih
1 inchi halia
1 inchi kunyit
1/2 cawan udang kering
4 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos chili
2 tomato buah di belah-belah
2 sudu lada kisar
2 sudu besar rempah kurma
blender semuanya
daun sop daun bawang
Rebus tulang selama 1 setengah jam (Mak Peah mengunakan periok Amway Queen so close tight) cepat sikit masaknya kalau tidak makan masa juga. Mak Peah buang minyak-minyak yang timbul di permukaan setelah itu masukan segala rencah yang telah di blender tadi lebur jerr...takde tumisan lansung. Masak another 30- 40 minutes apabila tengok kuahnya dah cantik masukan 2 biji telur dan kacau selepas itu matikan api bolehlah di hidangkan makan cicah roti lah roti....
oooo camtu sup tulang merah hmmmm...
ReplyDeletekalau orang india kat sini depa pakai pewarna merah Aeini...
ReplyDeletesedappnyeeee... tgh lapa ni... nak g cari makanan la pasni..hihi
ReplyDeleteDory lom makan lagi dah kul bape nih...
ReplyDeleteCedapnya Mak Peah ...
ReplyDeleteIda tunggu Mak Peah antor kat rumah ida sikit eh
p/s: Selamat Hari Raya Aidiladha Mak Peah darling
heheheh Selamat Hari Raya AidilAdha buat Ida tersayang serta keluarga...
ReplyDelete