Wok The Talk...

Friday, November 19, 2010

Siput Sedut lemak sambal belachen


Adeh nak gelak pun ada. Yelah dari tadi pagi lagi dok mencari parang kontot...chek sana chek sini tarak arr...abih sekilo siput nih takkan Mak Peah nak gigit montotnya kan kan?...kang sesia masak takleh nak menyedut...

Carik akal nampak lah gunting potong ayam. Mula-mula steady juga potong bontot dan masuk ke 30 ekor siput jari dah mula melecet...Pak Sood Masih tido nak kejutkan tak sampai hati maklumlah kerja malam dah tu nak gi sholat jumaat pula...

Mak Peah tengok jerr siput tu merayap ala-ala marathon....kutip satu persatu masuk dalam periok...

Syukur alhamdullillah at 11am Pak Sood bangun dan mandi macam mak datin punyalah lama somi ku ini mandi. Setelah itu pantas ku bertanya...

Babah mana parang kontot Umie?.... hahahahahahhahahah babah dah gelak terkekekeke ketawakan Mak Peah..chehhhh......Umie ada ke parang kontot? Ehe adalah Umie taruk bawah sink tu...
Oh yang itu...hah hah apa dia pikir pulak ya?

Ishk kita nak cepat ada jerr idea songsang dia...Lalu Pak Sood pun keluarkanlah parang kontotku....dia kata dia sengaja semunyik takut ada perompak nak curikan parangnya...adehhhh adeke? Tak logic lansung!

Syukurlah maka dapatlah Mak Peah masak siput sedut-sedutan ini dengan senang hati dan gumbira ria....

Rencahnya mudah jerr. Anda pasti tau buat sambal belacan bukan?...HAH Mak Peah kalau buat sambal belachen banyak boleh di lumur buat lulur...hahahahhaa oklah serious..serious Mak Peah...

Cara buat lemak sambal belachen (1 kilo siput)
Segengam lada padi hijau dan merah
2 inchi belacan di goreng atau bakar
1 limau kasturi (di hiris halus sebelom blender)
1 paket kecil santan kara
1 sudu kecil kunyit serbuk
1 cube knorr ikan bilis
I batang serai di titik

Semua bahan di atas ini di tumbuk atau di blender sahaja. Tumis sambal belacan sehingga wangi masukan kunyit serbuk, cube ikan bilis knorr, serai dan masukan air. Bila kuah dah mendidih baru masukan siput yang telah di takik montotnya....setelah yakin masak masukan santan dan kacau rata sampai mendidih. Siap dan bolehlah membuat irama berchiong...chiooong layan siput sedutan!

2 comments:

  1. salam mak peah,
    sedapnya siput sedut ni..lagi2 ada belachen..
    normally for me kalau nak potong montot siput tukan I gunakan plyer aje..senang just clip belakang dia and snip..hehe..
    kita dah berapa hari cari siput sedut ni tak jumpa2..

    ReplyDelete
  2. yeke pakai plier yer Ayu....alahai kenapa Mak Peah tak terpikir ya dek oiiii...

    Ayu Mak Peah pergi shensiong tau dapat siput sedut nih...kalau tempat lain adehhhh...tak dapat lah nak merasa adek oiiii....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...