Wok The Talk...

Saturday, November 27, 2010

Kupang Lemak Chili Padi


Masa Mak Peah beli kupang nih. Mak Peah agak terkejut dengan saiznya...belek punya belek oh dari New Zealand rupanya. Harganya agak berpatutan hanya $5.95 250g. Anak Mak Peah kalau nampak nih pasti terlonjak kesukaan. Ternyata apabila pulang ke rumah, abang kesukaan sangat segera di suruh masak. Tapi Mak Peah pujuk kita tunggu babah ok...kecian babah. Begitulah kami selalu akan menunggu babahnya bebudak. Baru kami makan makanan yang agak sedap sedikit bukan apa. Babahnya bekerja dan makan di tempat kerja bukan sedap sangat katanya.

Being precocious, my dearest daughter lamented,
"I saw photos of Umie and babah's in New Zealand". I replied a short yes... knowing what comes next... she continued to speak, "but you went without us!"

Hahahahahahha, budak-budak memang begitu selalu merajuk so I told her masa tu adek belom lahir lagi. Then she demanded, when are we going then?....hahahahah nantilah adek dah besar kita pergi sama-sama ok... why not now?
adoiii lah...adek kalau pergi sekarang nanti adek lupa how beautiful the country is... Ohhhhhh katanya... hehehehe easy to please phewww!

Anak lelaki Mak Peah memang suka kupang nih. Ingat nak goreng bawang lada sahajerr. Tapi bila somi melihatnya terus di usulkan masak lemak cili padi. So Mak Peah siapkan bahan-bahannya...

segengam cili padi hijau dan merah
1 sudu udang kering
1 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inch halia
2 ulas kecil kunyit hidup
1 inchi belacan
1 biji limau kasturi di hiris
Semua bahan di atas ini di blender
I batang serai di titik
3 sudu besar santan pekat
garam secukup rasa

Tumis bahan kisar tadi bersama serai yang telah di titik. Masukan satu cawan air dan masukan kupang tadi masak buat seketika. Apabila sudah mendidih, masukan 3 sudu santan pekat dan garam secukup rasa.

Siap untuk di makan bersama nasi panas! BISMILLAH....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...