Comot gambar tapi takpelahkan...comot-comot pun ikan masih berenang-renang mengalun irama di dalam asam pedas Mak Peah.
Rencahnya seperti biasa Mak Peah tetap tulislahkan...susah you all nak refer kesana kemari...
Segengam lada kering di rebus
3 sudu udang kering
sedikit belacan
2 inchi kunyit hidup
1 biji bawang merah
2 biji bawang putih
sedikit lada hitam
sedikit halia
Leek di potong seinchi-inchi
Blender semuanya dan tumis sehingga cantik. Pak Sood tanya mana daun kesumnya...Mak Peah kata Ah Pek told me out of stock lah...tapi ada Leek Pak Sood sukahati lalu makan tanpa bertoleh lagi...sehingga kuahnya pun di srupppp....sruppppp...
Pedas kah? Tidaklah juga kerana Mak Peah selalu rebus lada kering so kuranglah sedikit pedasnya itu. Kenapa di rebus bukan rendam?....hihihi Mak Peah selalu terbayang waktu lada kering itu di keringkan...arghhh kenot imagine mungkin ada yang terpijak...al maklumlah kan....
Sekian Terimakaseh...
esok raya haji yabedabeduuuuuuwiiiiii!
kitaorg pon selalu rebus lada kering tu ... selain bersih, kasi lembut senang nk blender.
ReplyDelete....mmg senang nak blender lepas tu...hapak dia pun hilang dan ghaib serta merta...
ReplyDeleteNi yang malas datang sini nih...
ReplyDeleteMak Peahh.. bak mai semangkuk kasik ida
kih kih kih...meh meh mintak mangkuk tu...
ReplyDelete