Wok The Talk...
-
Mak nih kan setiap hari pun mengindam itu ini. Yang ajaibnya masa mengandung tak pula mintak itu ini.. seingat mak satu jerr yang Mak minta...
-
Ini satay goreng lagi. Yang ini santai sahaja Mak Peah gunakan bawang merah, bawang putih, halia serai dan kunyit sedikit blender gaul sama...
Thursday, November 11, 2010
Portuguese Egg Tarts
Wah yang ini sukses habis-habisan...rasanya umppph! Dan texturenya mengumbirakan!
Mak Peah nih jenis cerewet sikit dalam banyak hal jikalau tak berapa puas hati dengan resultnya. Mak Peah akan mencoba lagi sehingga berjaya. Lagipun blog ini pun adalah untuk Mak Peah sendiri esok lusa senang mak Peah nak refer.
...so subuh lagi dah dok sebok surf carik egg puding yang mana paling best. Alhamdullillah cariklah kat MyResepi memang bestlah ibu-ibu di sana. Tidak lokek habis semua dorang share...
Oleh kerana saya tengok sambil lalu jerr lupa saya nak bookmark the actual link...tapi saya sempat lah ingat-ingat resepi dan catuannya...Jom buat Egg Tart Portugese yang senang banget nih untuk keluarga terchenta!
Pastrynya beli lah yang dah siap mudah jerr boleh di dapati
Puding Egg Tart (making 10 pieces)
3 egg yolk
1/3 cawan Castor Sugar
1/3 milk
1/3 Nestle whiping cream
1 teaspoon vanilla Extract
Whisk everything and shieve. Put aside and cut pastry according to your mould. Again, I would like to remind all readers, especially my dearest friends. Please do understand your oven well. Every oven works differently.
If you bake normal butter shells you have to half cook it first before you could pour in the pudding. You have to set your oven at 150ºC - 175ºC bottom and top heat.
Once done, pour your pudding into the tart shells and pre-set oven to bottom only at 150ºC - 175ºC. bake for another 8-10 minutes. You have to check your tarts regularly, if the pudding starts to bubble at the top you may shake it up a bit. Please do not let it burn.
Labels:
snacks and desserts
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Mak Peah ,
ReplyDeleteIda suka sangat dengan egg tart ni. Nak nak pulak kalau pastri dia tu rangup dan garing-garing sket. Isi dalam tu takmo manis-manis sangat....
Mak Peah dah berjaya buat ida fikir nak singgah Kings untuk beli egg tart hari ni. Tapi nak try buat sendiri macam Mak Peah ajar ni lah tapi kat mana nak beli pastri dia Mak Peah
Ida carik kat supermarket yang..mesti ada kulit pastry tu...tanya salesperson insyaALLAH ada Yang...
ReplyDeleteIda Mak Peah dah sukat gula tu...kalau tidak dorang gunakan byk sgt...Mak Peah pun tak tahan manis2...another trick kalau nak kurang manis guna icing sugar yang...