Wok The Talk...

Tuesday, November 23, 2010

Yong Tau foo


Orang melayu memanggilnya yong tauhu. Bila tekak terasa perit dan cuaca very the hot hot summerville makan makanan seperti ini memang bestlahkan segar dan nyaman. sekarang semua serba mudah. Telah siap sedia segalanya. Cuma harus di buat soup sedap sahaja.

Pernah seketika abangngah saya berjualan Yong Tau Foo di gerai makan. Beliau share resepi ini bersama saya, katanya jika hendak membuat soup Yong Tau Foo yang sedap kene kerja lebih sikit. Abang ngah mengunakan kacang soya dan ikan bilis di masak selama 1 hingga dua jam sebagai pati soup.

Jika kita masak hanya untuk empat beranak segengam kacang soya sudah mencukupi serta segengam ikan bilis. Tanaklah air dan bahan tadi sehingga waktu yang di sebut tadi. nak makan di tapis bahan tersebut dan masukan garam, black pepper dan lada sula secukup rasa. Amin dah boleh MAMAM!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...