Pizza ini adalah atas permintaan dua metot mungil Mak Peah yang telah bercoti sekolah. Maklumlah minggu pertama bulan december baru kita akan bercoti dan berlibur sementara waktu nih bercoti makan sahajalah ya...hihihi
Ada dua jenis pizza yang Mak Peah buat kali ini di dalam siaz berukuran 6 by 9 inch tray. ya sizenya rectangle dan agak sederhana kecil. Di belah empat dan di ngap dah habis...cukuplah buat kami empat beranak sahaja.
DOUGH for two pizzas
21/2 cup of flour
1 packet Dry Baker's Yeast
air secukupnya dan garam
As usual the dough, I do it a bit soggy and leave it to rest for about 30-45 minutes. It will double the size and I divided into two.
Intinya for Seafood Pizza
1 spoon chili sos
1 spoon tomato sos
2 spoon mayonaise
mixed and spread sos all over the dough
10 prawn peel and chopped to 1 cm sizes
2 shiitake mushroom slice thin
1 tomatoes chopped
2 big spoon can tuna
and 3 sliced BBQ smoke cheese
You may change the ingredients accordingly. Set oven to lower heat at 175C for 10 minutes, then another 10-15 minutes set oven top and lower heat. So Heavenly simple yet DELICIOUS!!!
salam gee,
ReplyDeleteaduhai banyaknya makanan kat rumah gee..kita nak datang lah..hahha..selagi kita tak kenyang kita tak nak balik tau..hahaha..gee uli pakai tangan ke pakai breadmaker?..kita punya breadmaker dah half pass 6..
hahahah salam Ayu...sila kan silakan I nih hyper lah Ayu...
ReplyDeleteI pakai tangan jerr Yang...sebelom tu I tak uli I masukan semua bahan then I taruk air lebih sikit kacau rata....tepung tu agak lembik dan soggy
Ayu
so I tutup dan let it rest...bila dah double up tu baru I scoop it up then ambik tempung kering dan uli ala kadar jerr...buat roti pun gitu Ayu senang dan mudah I belajar dari youtube cara mudah...
Nanti InsyaAllah I tunjukan cara membuat dough roti sama jerr dengan semua baik pastry and all...