Wok The Talk...

Thursday, November 25, 2010

Cucur Bilis


Adakala kita makan cucur ikan bilis kalau tidak ranggup tak berapa nak bestlahkan. Ada yang tanya camne nak bikin yang ranggup dan syiok?! sebenarnya senang jerr...rahasianya baking powder...

Tapi cucur atau jemput-jemput sebutan orang temasek nih tak bolehlah makan selalu. It's so oily nanti batuk ehem...ehemmm pula....ahahahahha nanti dah kene pergi doktor! Pak Doktor nak cucur ikan bilis?....Mesti nak punya...hihihi

1 1/2 cup self raising flour
2 eggs
1/2 cup ikan bilis
1 bawang besar di cincang
1 biji lada di hiris
daun sop dan bawang di hiris
1/2 teaspoon baking powder
garam secukup rasa

Ikan bilisnya Mak Peah selalu goreng dahulu, supaya nanti akan ranggup juga. So, semua bahan tadi di gaul rata except ikan bilis. Biarkan sementara 5-10 minutes. Panaskan minyak apabila kita scoop cucurnya barulah letak ikan bilis ranggup tadi...kalau malas ahh masukan semua sekalilah...habis citer...LOL

Apabila di goreng di suhu minyak yang agak panas...cucur bilis akan menjadi gelombong cantik dan ranggup rasanya...Yeebaariibaaaaaa.....

2 comments:

  1. Burpppppppppppppppppppppp...

    Kenyang makan Cucur Ikan Bilis Mak Peah.
    Sedap woooooooooooo

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...