Wok The Talk...

Friday, November 26, 2010

Turi Air Berkeledek


Turi Air berkeledek nih masakan arwah my mom. Sedap nih...makan dengan ikan goreng dan sambal belacan. Daunnya memang agak kepahitan tapi enak...ada lagi resepi lain masakan turi nih jika nak masak lemak putih pun sedap lemak cili api pun sedap. Tapi sesekali pekena turi masak air pun enak rasanya...

Seikat daun turi
Sebiji keledek jepun di potong kecil
bawang dan ikan bilis di tumbuk kasar
lada hitam
garam secukup rasa

Keledek di rebus dahulu agak dah lembut masukan turi dan bahan tumbukan, lada hitam serta garam secukup rasa. Turi boleh di masak lama sedikit pun ok...sebab daunnya agak seketika baru masak...masakan simple yang sungguh NYUM!

2 comments:

  1. Simple menu ni.

    Tak pernah makan daun turi ni Mak Peah

    ReplyDelete
  2. ada orang alahan Turi ida..tak semua roang boleh makan turi nih...sbb kakak Mak Peah kalau makan sakit dada katanya...Mak Peah alhamdullillah ok jerr sbb ianya sejuk

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...